Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΔΕΘ: Πακέτο ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγές ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 22:11
ΔΕΘ: Πακέτο ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγές ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

Ένα πολύ μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Tο πακέτο των μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και θα αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια ειδικη αναφορά στους νέους.

«Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν οι νέοι αισθάνονται ότι οι ευκαιρίες είναι για τους λίγους. Πλέον το ισοζύγιο των ευκαιριών μεταφέρεται μπροστά. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα πρώτα Rafale θα πετάνε στον ελληνικό ουρανό πριν το τέλος του έτους, έρχονται ακομη 6 αεροπλάνα

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα πετάξουν πριν το τέλος του έτους στους ελληνικούς ουρανούς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγη ώρα από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Από αυτό το βήμα ανακοίνωσα πέρυσι την αγορά των 18 πρώτων Rafale τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Τα πρώτα απ’ αυτά θα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς πριν το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Τόνισε επίσης ότι τα ελληνικά σύνορα φρουρούνται πλέον ως ευρωπαϊκά και ότι οι παράνομες εισροές μεταναστών σχεδόν μηδενίστηκαν. 

Προανήγγειλε Αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 3,6 στο 5,9%

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα υπάρχει ανάπτυξη για όλους, «σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες σε κάθε πολίτη». Πρόσθεσε δε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί διεθνείς κολοσσοί και προωθούνται επενδυτικά σχέδια ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Ακολούθως έκανε αναλυτική αναφορά στην ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος, «κάτι που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας». Ειδική μνεία έκανε επίσης στην αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport, τα οποία απογείωσαν τον τουρισμό της χώρας μας. “Το είπαμε και το κάναμε, η Ελλάδα αλλάζει” υπογράμμισε. 

Όσοι νέοι προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την Πολιτεία με 1.200 ευρώ για έξι μήνες

Μέτρα για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες προκειμένου να τους προσλάβουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προϋπηρεσία, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  απευθυνόμενος σε αγόρια και κορίτσια που κάθονταν στις δύο πρώτες σειρές του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, «μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις, κλείνοντας τους ορίζοντές σας. Δεσμεύομαι να παλέψω προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα και γι’ αυτό εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία. Θέλω ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια, ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και διεύρυνση της συμμετοχή σας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική δράση. Πρέπει να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο με πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο ένσημο. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την Πολιτεία με 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 θα κατευθύνονται στους εργοδότες μειώνοντας το μισθολογικό κόστος, τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στον νέο και τη νέα, επιπλέον της αμοιβής του για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται τώρα και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. «Η επαγγελματική κατάρτιση σταματά έτσι να είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το παιδί που φοιτεί μακριά από το σπίτι του, θα ενισχύεται με 1.000 ευρώ ετησίως, όσο διαρκούν οι σπουδές του, είτε φοιτεί σε δημόσιο ΙΕΚ, είτε σε πανεπιστήμιο.

Αλλά και κάτι σημαντικό που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών κάτω των 29 ετών. Από 1ης Ιανουαρίου 2022 μηδενίζεται για εσάς το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ώστε πλέον όλο οι νέοι να έχουν ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στην ψηφιακή πληροφορία και επικοινωνία. Με αυτό το μέτρο θα μπορείτε να ωφεληθείτε μέχρι και 20 ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό σας. Όσο για τους εφήβους 15-19 ετών, αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί, αποκτούν ένα ακόμη κίνητρο. Θα τους προσφέρουμε εν είδει αναγνώρισης 50 MB data στο κινητό τους» τόνισε χαρακτηριστικά από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»

Μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους Έλληνες στο 10%

Το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας μηδενίζεται για τους νέους έως 29 ετών και μειώνεται για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις από τις αρχές του 2022, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Οι πολίτες θα πληρώνουν τέλη 10% αντί για 12% έως 20% που πλήρωναν σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές αξίας έως και 800.000 ευρώ

Το οριστικό τέλος στις γονικές παροχές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Μιλώντας στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πιο εύκολα την οικογενειακή τους περιουσία. Έτσι, από 1ης Ιανουαρίου 2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ. Αρκετά πλήρωσαν τα νοικοκυριά το ίδιο τους το βιός. Μια ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν».

Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει και για το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, ενώ στο φορολογητέο εισόδημα όλων, θα υπάρχει 30% έκπτωση για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων» είπε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου είχε ως κοινό εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, νέους και νέες και βέβαια τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ανέβηκε σχεδόν σύσσωμο στη συμπρωτεύουσα.

Πέφτει ο συντελεστής φόρου εισοδήματος από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση

Υπάρχουν καλά νέα για τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός πριν εξαγγείλει τη δέσμη ελαφρύνσεων προς αυτές από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «πρώτον, ο συντελεστής φόρου εισοδήματος πέφτει από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021. Μειώνεται επίσης αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, ενώ καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις. Τρίτον, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, στο εξής θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος, δηλαδή με μόνο 15,5%

Μειωμένος ΦΠΑ 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού

Παραμένει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό και στους κινηματογράφους. Επεκτείνεται όμως και σε δύο ακόμη κατηγορίες, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ πριν από λίγα λεπτά.

Επίσης μειώνεται μέχρι και 50% ανάλογα με την απώλεια τζίρου, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχειρήσεις που έχουν λάβει πόρους από τους μηχανισμούς τους, ενώ επεκτείνεται για 3 ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος «Γέφυρα» που ανταμείβει τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ ο ΕΝΦΙΑ «θα εξακολουθεί να μειώνεται με δίκαιο τρόπο στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας δικαιότερης αντιμετώπισης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

Θα απομειωθούν ή θα μηδενιστούν οι όποιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Μέσα στην πανδημία το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4%, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Αυτά, πρόσθεσε, είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: Πρώτον, στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται και δύσκολα πολλές φορές αποκλιμακώνονται και τρίτον, η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν ευθέως κάθε νοικοκυριό και εδώ αναφέρομαι πρώτα και πάνω απ’ όλα στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος».

Όπως είπε, «η Ελλάδα συγκροτεί αμέσως ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης, που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Για παράδειγμα, το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, όσες καταναλώνει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα. Εάν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή παρέμβαση οι καταναλωτές θα χρεώνονταν από 20 έως 44 ευρώ παραπάνω. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε δε, πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.

Το μέλλον της οικονομίας είναι πλέον μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο «πράσινο» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, προτάσσοντας τα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών. Σύμφωνα με τα όσα είπε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, «η κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας, πό την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».

Και συνέχισε: «Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη, ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής».

×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies