Κίνημα Αλλαγής : Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία” για να αποφύγουμε νέα μνημόνια
Θέματα: Προτάσεις για οικονομία/κοινωνία, Βοήθεια στο Σπίτι, πολλαπλασιασμός τεστ, ενδοοικογενειακή βία και καραντίνα.
Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία” για να αποφύγουμε νέα μνημόνια
Σήμερα, όσο ποτέ, χρειαζόμαστε ένα κράτος οργανωμένο που θα εγγυάται τα κοινωνικά αγαθά σε όλους τους πολίτες. Για να αποφύγουμε νέα μνημόνια και να μην λειτουργήσει η πανδημία ως ντόμινο οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Σε δεύτερη φάση, θα συζητήσουμε για ένα μεγάλο πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της κρίσης, αλλά και την συμβολή της ΕΕ στην προσπάθεια.
Ήμαστε οι πρώτοι που εδώ και εβδομάδες καταθέτουμε προτάσεις για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Να προστατευθούν εργαζόμενοι, νοικοκυριά, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν οι αδύναμοι το μάρμαρο της πανδημικής κρίσης. Κάποιες υιοθετούνται με καθυστέρηση, κάποιες όχι.
Δεν μηδενίζουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργεί πυροσβεστικά και αποσπασματικά, όχι προληπτικά. Σε άλλη συχνότητα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε επαναφέρει πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με λεφτόδεντρα και άλλοτε στελέχη του σκάβουν χαρακώματα για μελλοντικούς “λογαριασμούς”, στα οποία ομως κινδυνεύουν να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Η διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου προκαλεί εσωτερικές γκρίνιες που αναδεικνύουν τις αντιφάσεις και την έλλειψη πολιτικής και προγραμματικής ομοιογένειας που τους διακρίνει.
Διαβάστε εδώ τις επιμέρους προτάσεις
Δείτε και μοιραστείτε την καμπάνια στο Διαδίκτυο
Ζητείται βοήθεια στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας. Αυτην την περίοδο όμως δοκιμάζεται. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας, ενώ έχουν αποκλειστεί από την έκτακτη ενίσχυση (δώρο Πάσχα) σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Θυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τροπολογία για να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, όσο και να τους χορηγηθεί έκτακτο μηνιαίο επίδομα όσο διαρκεί η πανδημία. Σήμερα, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε σχετική ερώτηση καλώντας την Κυβέρνηση να επιλύσει τα επίμαχα ζητήματα.
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: τεστ, τεστ, τεστ
Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δεν συμμετέχουν στα τεστ, την ώρα που τα κέντρα ελέγχου που λειτουργούν, είναι ελάχιστα. Ο πολλαπλασιασμός των τεστ συνεισφέρει στον καλύτερο έλεγχο διασποράς του ιού, στην προστασία των υγειονομικών, στην καλύτερη λειτουργία του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας για έλεγχο και νοσηλεία στο σπίτι. Σε δεύτερη φάση τα ανοσολογικά τεστ συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
Κάλεσμα δράσης ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία
Η καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε μας προστατεύει μεν από τον κορωνοϊό αλλά όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, γυναίκες και παιδιά. Απευθύνουμε κάλεσμα δράσης προς όλες τις αρμόδιες αρχές και την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων:
- Να δρομολογήσει καμπάνια ενημέρωσης, να οργανωθούν τηλεοπτικές, διαδικτυακές και ραδιοφωνικές συζητήσεις για το πρόβλημα.
- Να κατοχυρωθεί “φράση – κωδικός”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο που επισκέπτονται και θα ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια. Στην Ισπανία η φράση κλειδί ήταν η φράση “Χρειάζομαι μια Μάσκα 19”
- Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook)
- Αξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε όταν εργαζόμενοι των Δήμων και εθελοντές επισκέπτονται κατοικίες, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα βίας ή κακοποίησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές άμεσα υποψίες ή περιστατικά.