Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση θα λάβει όσα μέτρα χρειάζονται μέχρι την κανονικότητα
Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει όσα μέτρα χρειάζεται μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρουσιάζοντας άρθρα του νομοσχεδίου-σκούπα "Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και εισήχθη σήμερα προς επεξεργασία στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
"Δεν είναι στατική διαδικασία , έχουμε συνεχείς παρεμβάσεις, επικαιροποιήσεις και ανανέωση ισχύος άλλων" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με 31,5 δισ. συνολικά μέτρα στηρίζει την πραγματική οικονομία και διαμορφώνει το σχέδιο της επόμενης μέρας. "Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στηρίζεται σε παραγωγικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας όπως είναι η νέα μονάδα κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με παραγωγή 30.000 ΙΧ σε ετήσια βάση, 1.000 νέες θέσεις εργασίας και Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας".
Μεταξύ των διατάξεων με οικονομικό ενδιαφέρον ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε την απαλλαγή εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και συνοδών υπηρεσιών από ΦΠΑ βάσει της κοινοτικής Οδηγίας 2020, την απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης για ΙΧ έως 1600 κυβ εκ. σε όσους έχουν αναπηρία όρασης άνω του 80% και τη μετάταξη στο υπερμειωμένο ΦΠΑ 6% από το 13% ειδών για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης 80% και άνω.
Τροποποίηση στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμο
Επίσης με το άρθρο 54 δίνεται η δυνατότητα να γίνουν τροποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων από το 2010 και μετέπειτα έως την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων χωρίς πρόστιμο. "Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ορθή απεικόνιση του ακινήτου τους μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων χωρίς πρόστιμο" είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ακόμα διατάξεις για αναπροσαρμογή στην φορολόγηση κερδών από τυχερά παίγνια (7,7% για κέρδη άνω των 500 ευρώ), δυνατότητα μεταγενέστερης (ένας μήνας ) υποβολής δηλώσεων για όσους οι λογιστές νόσησαν από covid και νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ στο άρθρο 66 υπάρχουν μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου.
πηγή: capital.gr / Μαρία Νταλιάνη