Aναβάθμιση του μαθήματος των Αγγλικών ζητά με εισήγηση του το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Στο υπουργείο Παιδείας παραπέμπει σύμφωνα με το alfavita.gr το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του μαθήματος των Αγγλικών στα σχολεία.
Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης, το ΙΕΠ αναφέρει πως οι προτάσεις της Ένωσης αποτελούν «σημαντικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στην υποχρεωτική και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί «αρμοδιότητα» του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
Απαντώντας στο από 11-11-2019 έγγραφό σας που αφορά σε προτάσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας, σας γνωρίζουμε την Εισήγηση της κ. Μαρίας Νίκα, Συμβούλου Α’ του ΙΕΠ, μέσω της Συντονίστριας της Υπομονάδας Ξένων Γλωσσών του ΙΕΠ κ. Ευαγγελίας Παπαδημητρίου, Συμβούλου Β του ΙΕΠ, η οποία έχει ως εξής:
«[…] Μετά τη μελέτη του υπομνήματος, και σε σχέση με τα παρακάτω σημεία:
υποχρεωτική 12χρονη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας
αύξηση των ωρών διδασκαλίας
εφαρμογή του ΠΕΑΠ στα μονοθέσια και διθέσια δημοτικά σχολεία
επέκταση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας
διδασκαλία της αγγλικής σε ολιγομελή τμήματα
επαναφορά της ενδοσχολικής εξέτασης του μαθήματος στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
δημιουργία οργανικών θέσεων ΠΕ06 στην Ειδική Αγωγή
επαναφορά της υποχρεωτικότητας της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο Γενικό Λύκειο
αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γενικό Λύκειο από 3 σε 4 την εβδομάδα
διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο ΕΠΑΛ ως μαθήματος Γενικής Παιδείας, Τομέα και Ειδικότητας σε όλες τις τάξεις
εφαρμογή εξειδικευμένου προγράμματος για την προετοιμασία της εξέτασης του Ειδικού Μαθήματος στην Γ’ ΓΕΛ και Γ’ ΕΠΑΛ με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων προετοιμασίας κρίνεται ότι αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στην υποχρεωτική και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μπορούν να συντελέσουν στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου γλωσσομάθειας για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Όσον αφορά στη σύνδεση της διδασκαλίας και εκμάθησης της αγγλικής με το ΚΠΓ, και ειδικότερα:
στη σύνδεση της διδασκαλίας και εκμάθησης της αγγλικής με το ΚΠΓ και την πιστοποίηση στο σχολείο
στη δυνατότητα πιστοποίησης της γλωσσομάθειας στην αγγλική γλώσσα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο (Β2/Γ1/Γ2), μέσα από τη σύνδεση με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ),
στην καταγραφή στο Απολυτήριο του Γυμνασίου, του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου του επιπέδου γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας που έχει κατακτηθεί και ενδεχομένως πιστοποιηθεί μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ), κρίνεται ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει σχετική συζήτηση και να διερευνηθεί η δυνατότητα καθώς και οι απαραίτητες προϋποθέσεις της σύνδεσης αυτής.
Όσον αφορά στη χορήγηση ξεχωριστού, συμπληρωματικού ελέγχου προόδου για την ξένη γλώσσα με την επιμέρους αναλυτική βαθμολογία των επιδόσεων του μαθητή στις γλωσσικές δεξιότητες, κρίνεται ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρχει τέτοιου είδους διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα