Αποσύρεται από τις εκλογές ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο - Σε ισχύ η υποψηφιότητα, λέει το ΥΠΕΣ
Την απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου οδήγησαν και σε "άδειασμά" του από τον Α. Τσίπρα. Σε συνέντευξή του η οποία θα μεταδοθεί αύριο (in.gr) , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:
"Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές".
Αλαλούμ με την υποψηφιότητα
Κι ενώ ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει πως αποσύρεται από την εκλογική μάχη, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν πως η υποψηφιότητά του παραμένει σε ισχύ. Ειδικότερα, όπως εξηγούν: αναφορικά με ερωτήματα που τέθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη δήλωση παραίτησης του κ. Κατρούγκαλου, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.
Η ανάρτηση Γ. Κατρούγκαλου
"Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;
Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη".
Άδειασμα
"Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή" ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου.
Αναλυτικά:
Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.
Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.
Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.
Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του.
Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιά
Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημα. "Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά" είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκλος επανήλθε σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δικαιολόγησε τις χθεσινές δηλώσεις του λέγοντας πως πρόκειται για προσωπική άποψη και ότι στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.
Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας προκάλεσαν μπαράζ αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κώστας Κόλλιας δήλωσε πως "καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία".
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός δήλωσε πως όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει το "χαράτσι" αυτό.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σ. Εφραίμογλου, τόνισε πως οι δηλώσεις Κατρούγκαλου προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς", συμπληρώνοντας πως η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, δήλωσε πως η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.
Τέλος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας: "Έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου".