Ασθένεια θέτει σε κίνδυνο την καλλιέργεια ροδακίνου στα Γιαννιτσά (βίντεο)
Ενός κακού μύρια έπονται. Εάν οι καιρικές συνθήκες πλήττουν τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής, τώρα μια νέα άγνωστη ασθένεια κτυπά τις ροδακινιές στην Πέλλα.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης έσπευσε στις Αμπελείες Γιαννιτσών όπου οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.
Παρά τις προσπάθειες γεωπόνων και γεωργών τα συμπτώματα της ασθένειας δεν αντιμετωπίζονται με τα συνήθη μέτρα και οι καρποί παραμορφώνονται. Το πρόβλημα εμφανίστηκε προ τριετίας σε ένα κτήμα 10 στρέμματα, πέρυσι ήταν στα 1.000 και σήμερα η εξάπλωση καλύπτει πάνω από 5.000 στρέμματα.
Ο ιός κτύπησε και τα γειτονικά χωριά. Εάν φτάσει στον βάλτο τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική, όχι μόνο για τον αγροτικό οικισμό, αλλά για ολόκληρο τον νομό, αναφέρει ο Χρήστος Τσαρτσαράκης, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας. Το βιομηχανικό ροδάκινο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χυμό ή κομπόστα, ενώ ο ιός κτύπησε και τα επιτραπέζια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στην βιομηχανία να βρεθούν στον δρόμο. Πρόκειται για μια αλυσίδα με πάνω από 100 επαγγέλματα.
Ο Τραϊανός Τερζής, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πέλλας μιλά για ένα σύμπλοκο ιώσεων, με ένταση του φαινομένου σταδιακά.
«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο φάρμακο για να αντιμετωπιστεί. Με συναδέλφους από τους δυο νομούς επιχειρούν με πρακτικούς τρόπους να βρουν απάντηση».
Ο Κώστας Ελληνόπουλος, από το Αρσένι, μέλος του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει μια άλλη ασθένεια που κτυπά τα δέντρα. Πρόκειται για το βακτήριο της αχλαδιάς και του μήλου και υπολογίζουν πως για μια τριετία τουλάχιστον δεν θα έχουν παραγωγή, αν και το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Βακτηριακό κάψιμο επίσης δεν αντιμετωπίζεται.
Εν τω μεταξύ όλες οι δαπάνες, για γεωπόνους, φάρμακα, εργάτες, έχουν γίνει, ενώ δεν υπάρχει παραγωγή. Εάν ξεριζωθούν τα δέντρα, που μοιάζει η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού, θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση, έως ότου αντικατασταθούν τα δέντρα και να βεβαιωθούν οι παραγωγοί ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου. «Τουλάχιστον να αντικατασταθούν οι φυτείες».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας τοπικοί φορείς, γεωπόνοι και καλλιεργητές θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να δρομολογήσουν τις επόμενες ενέργειές τους.