Έφη Αχτσιόγλου: Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι φθηνή και απολύτως ευέλικτη εργασία
Δήλωση της βουλεύτριας Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”
Η Ν.Δ. έχει σαφές σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς. Επιδιώκει την αναδιάταξη της αγοράς εργασίας υπέρ της φθηνής και απολύτως ευέλικτης εργασίας, καθώς και μια νέα συσσώρευση εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το καθαρό αυτό σχέδιο υλοποιεί ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης, είτε διά της δράσης είτε διά της αδράνειας.
Στην αρχή, πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, με σειρά μέτρων κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων και ρυθμίσεων, που βασικά αποσκοπούν στη μείωση μισθών. Στη συνέχεια, την περίοδο της πανδημίας, με ευθεία επίθεση, που αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την έννοια της μισθωτής εργασίας, το να παρέχει δηλαδή κάποιος την εργασία του έναντι μισθού. Αναφέρομαι, φυσικά, στη θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών που πρόκειται να γενικευτεί.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, η Ν.Δ. επιτυγχάνει την αναδιάρθρωση διά της αδράνειας και των εξαιρετικά αναιμικών παρεμβάσεων. Καμία άμεση στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά μόνο δάνεια από τα οποία επωφελούνται ελάχιστες αυξάνοντας τα χρέη τους για την επόμενη μέρα. Καμία παρέμβαση στις τράπεζες που δεν διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Αναβολές πληρωμών, που βασικά αφορούν όσους επιβιώσουν από μόνοι τους την επόμενη μέρα. Ένα σαφές σχέδιο εξώθησης στο κλείσιμο.
Σ` αυτό το σχέδιο εκκαθάρισης παίζει καθοριστικό ρόλο ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που έρχεται στη Βουλή. Πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας, απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των τραπεζών, καμία προστασία.
Η έκθεση Πισσαρίδη προδιαγράφει τη μακρά διάρκεια της εξέλιξης αυτού του κοινωνικά καταστροφικού σχεδίου, εφόσον δεν ανακοπεί από τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο σχέδιο που σέβεται τον εαυτό του -αλλά συγχρόνως δεν μαθαίνει και τίποτα από τις κυβιστήσεις στα λόγια, που χρειάζεται να κάνουν οι υποστηρικτές του σε περιόδους όπως η πανδημία- δεν υπάρχει χώρος για το δημόσιο αγαθό. Για τη δημόσια Παιδεία, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και προστασία, τη δημόσια Υγεία. Κι ας χύθηκαν κροκοδείλια δάκρυα για την τελευταία πολλές φορές τους πρόσφατους μήνες.
Το σχέδιο λοιπόν μπορεί να μην είναι αναπτυξιακό, αλλά είναι σίγουρα σαφές. Ήρθε η ώρα να ανακόψουμε την πορεία του.