Εκλογές 2023: 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου στο τραπέζι – Απομακρύνεται η 9η Απριλίου μετά την τραγωδία στα Τέμπη
Παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή της τραγωδίας, όπου και ενημερώνεται για κάθε πτυχή της υπόθεσης. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπιστούν τα πραγματικά αίτια της φονικής αυτής σύγκρουσης, αφενός για να αποκλειστεί η επανάληψή τους και αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους ανήκουν. Στο έργο της Δικαιοσύνης θα συνδράμει η τριμελής επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που εργάζεται με στόχο την ανάδειξη των διαχρονικών συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών του σιδηροδρομικού δικτύου.
«Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι θα χυθεί άπλετο φως σε κάθε διάσταση του γεγονότος, γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στην ελληνική κοινωνία» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με μονοθεματική ατζέντα που δεν είναι άλλη από τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις προεκτάσεις της.
Φουντώνει η εκλογολογία παρά το «σιωπητήριο» Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει να βγάζει εκτός κάδρου οποιαδήποτε συζήτηση για το χρόνο των εκλογών 2023. «Το ζήτημα αυτό, σε αυτή φάση, δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά, ενώ στο παρασκήνιο πληθαίνουν τα σενάρια για αλλαγή στον πολιτικό εκλογικό χρόνο, καθώς το τεταμένο κλίμα αλλά και η ουσία της υπόθεσης του δυστυχήματος δεν αφήνουν χώρο για συζητήσεις προεκλογικού χαρακτήρα που απαιτούν εντελώς διαφορετικές συνθήκες και ένα πεδίο πιο καθαρό που θα οδηγούσε σε προσφυγή στις κάλπες. Έτσι η 9η Απριλίου φαίνεται να απομακρύνεται, δεδομένου ότι είναι πολύ πυκνός ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε και η κυβέρνηση όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να προσηλωθεί στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ένα αδιαμφισβήτητα δύσκολο έργο που απαιτεί πλήρη προσήλωση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να φανεί πως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η αντισυστημική οργή που έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στην κοινωνία και κατά πόσο αυτή θα καταλαγιάσει. Πάντως – όπως έχει γράψει το Νewsbeast- κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι εκλογές πρέπει να πάνε πιο πίσω- και στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι η 21η Μαΐου για τις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική και στις 2 Ιουλίου οι δεύτερες με ενισχυμένη, ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αναταχθεί η κυβέρνηση και να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία.
Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι σχετικά χαμηλοί πολιτικοί τόνοι των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη σκυτάλη στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες αρχίζουν να κλιμακώνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση με την εκπρόσωπό του να ζητά απαντήσεις για τα έργα ασφαλείας και την πρόσληψη του σταθμάρχη. Συγκεκριμένα σε δήλωσή της η κα Πόπη Τσαπανίδου ρωτά «γιατί διαγράφηκε η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ολοκληρώσει τα έργα ασφαλείας, ενώ χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και «πώς τοποθετήθηκε ο σταθμάρχης σε μία κομβική θέση παρανόμως, ενώ το όριο ηλικίας δεν του το επέτρεπε». Η κυβέρνηση απαντά ότι οι τραγωδίες δεν είναι κομματικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας καπηλεία χειρίστου είδους την όποια απόπειρα πολιτικής τους εκμετάλλευσης. «Για τους σιδηροδρόμους κανένα κόμμα που κυβέρνησε ή συγκυβέρνησε δεν μπορεί φαρισαϊκά να ισχυρίζεται ότι ο μόνος που φέρει ευθύνη για την κατάσταση τους είναι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ότι εκείνοι τα είχαν κάνει δήθεν όλα τέλεια» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημειώνει ότι: «οι μετατάξεις στον ΟΣΕ ποτέ δεν είχαν όριο ηλικίας».