Εμβόλια: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Ποιοι πρέπει να την κάνουν
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Από σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου, τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.
Η «αναμνηστική» τρίτη δόση στοχεύει στην θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν την ίδια ανταπόκριση και παραμένουν ευάλωτοι στην λοίμωξη. Επίσης σκοπός είναι να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν την μείωση που έχει παρατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό βοηθάει να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι άνθρωποι που χάνουν τα αντισώματά τους και κινούνται σε χώρους με μεγάλη έκθεση.
Η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για όλες τις κατηγορίες πολιτών.
Οι κατηγορίες των πολιτών που θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου:
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
- Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής
- Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
- Νεφροπαθείς
- Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή.
- Άτομα με HIV λοίμωξη.
Χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βγαίνουν σε αναστολή
Μια από τις πιο δύσκολες και καθοριστικές ημέρες θα είναι η σημερινή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που παραμένουν ανεμβολίαστοι παρά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας με στέρηση αποδοχών.
Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος αφού ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των ανεμβολίαστων εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι γνωστός. Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζονται από 8.000 έως 10.000, ενώ επίσημα στοιχεία από τους κρατικούς φορείς δεν υπάρχουν ακόμα.
Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών
Όλο αυτό το σκηνικό συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο νέος υπουργός Θανάσης Πλεύρης έπεσε από την πρώτη ημέρα στα βαθιά και λογικό είναι να μην έχει προλάβει να ενημερωθεί.
Το δε σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί δείχνει να είναι μεν έτοιμο αλλά να μην μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς εκτός από τα κενά που θα δημιουργηθούν η αναστολή των αδειών όλων των εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται και από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη εφαρμόζεται είναι μια πρώτη λύση αλλά προσωρινή.