Ερντογάν: «Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας»
«Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον» είπε αναφερόμενος στα F16 o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, επίσης, δήλωσε αισιόδοξος για την απόκτηση των F-16 από πλευράς της Τουρκίας σε συνέντευξη του μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απαντώντας ουσιαστικά στους Αμερικανούς γερουσιαστές που διατηρούν επιφυλάξεις για την πώληση των μαχητικών στους Τούρκους, ο Ερντογάν είπε ότι δεν τα θέλει για να επιτεθεί στην Ελλάδα, αντιθέτως, έτεινε χείρα φιλίας, λέγοντας, «δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ρατζίπ Σοϊλού, που μοιράστηκε την παραπάνω ατάκα του προέδρου στο Twitter, «ο Ερντογάν για την Ελλάδα λέει ότι στόχος του είναι να αποκτήσει περισσότερους φίλους αντί να αποκτήσει περισσότερους εχθρούς».
Για τις ενταξιακές διαδικασίες της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο των αντιδράσεων για το κάψιμο του κορανίου ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε εμποδίσει αυθαίρετα καμία χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της γείτονος τόνισε ότι «η ακατάπαυστη και αδυσώπητη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Τώρα αναμένουμε αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση από όλους τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα».
Τι είχε πει για τους εξοπλισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο θέμα των εξοπλισμών είχε αναφερθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ζήτημα των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο αποκάλυψε πως «δεν τέθηκε στη συνάντηση με τον Ερντογάν το θέμα των εξοπλισμών από καμία από τις δύο πλευρές. Κάθε χώρα μπορεί να εξοπλίζεται όπως κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές της προτεραιότητες».
Σημείωσε, δε, «το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία μας αφορά μόνο έμμεσα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν ανακοινώσεις παρόμοιου περιεχομένου μετά το πέρας της συνάντησης. καθώς και συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν ανέθεσαν τον συντονισμό της κοινής συνεδρίασης στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Τι θα γίνει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε την Τετάρτη (12/7) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο.
«Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά ο Ερντογάν προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο περιμένοντας να δει την αντίδραση της αμερικανικής Γερουσίας μετά από τη συμφωνία για τα F16.