Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι»
Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ελλάδα αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε σε εγκαίνια εκπαιδευτικού ιδρύματος, έκανε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κοίτα, Μητσοτάκη, μιλάς από δω κι από κει. Έχε υπόψη σου ότι οι Τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσεις να κάνεις λάθος».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε «πυρά» εναντίον της χώρας μας κατηγορώντας την Ελλάδα ότι συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά και λέγοντας ότι απομακρύνεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες διεθνείς συνθήκες.
«Όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, κάνει βήματα ενάντια στη συνθήκη Λωζάνης» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, τα έβαλε εκ νέου και με τον βρετανικό Economist, ο οποίος τον χαρακτήριζε «νταή» και «δικτάτορα».
«Το βρετανικό περιοδικό καθορίζει τη μοίρα της Τουρκίας; Το έθνος μου το καθορίζει. Ό,τι λέει το έθνος μου, αυτό συμβαίνει στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον από όπου επέστρεψε με άδεια χέρια για τα F-16. Η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, παρά το «μπαράζ» θετικών δηλώσεων για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας από πλευράς της Ουάσινγκτον, ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη χωρίς απτά αποτελέσματα.
Ενδεικτικό είναι το tweet του πρώην πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Ναμίκ Ταν, ο οποίος ανάρτησε μια φωτογραφία από τη συνάντηση και έγραψε χαρακτηριστικά:
«Μηδέν εις το πηλίκον».
«Άντε πάλι – Φθηνή προπαγάνδα»: Οργή Αλτούν για το πρωτοσέλιδο του Economist
Νωρίτερα, το πρωτοσέλιδο του οικονομικού περιοδικού «The Economist», είχε προκαλέσει την οργή του επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.
Σε μια σειρά από tweet, ο Αλτούν επιτίθεται κατά του περιοδικού και τους δημοσιογράφους του, κάνοντας λόγο για «πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια».
Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μιλάει για «φθηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» ενώ διερωτάται, «ποιος θα πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».
«Άντε πάλι. Το “Economist” κυκλοφορεί εκ νέου την απεικόνιση της Τουρκίας με βάση την πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια. Με κλισέ λόγια, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα κηρύσσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας. Οι τεχνικές τους μάρκετινγκ με εξωφρενικούς τίτλους και προκλητικές εικόνες μπορούν να τους βοηθήσουν να πουλήσουν τα λεγόμενα περιοδικά τους. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι πρόκειται για ψεύτικη δημοσιογραφία που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους και τους συντάκτες του περιοδικού, ότι ο τουρκικός λαός έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία.
«Το πολιτικό μας σύστημα έχει επιβιώσει από πολλές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο λαός μας έχυσε το αίμα του για να προστατεύσει τη δημοκρατία μας» έγραψε ο Αλτούν.
Και συμπλήρωσε:
«Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε οι πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντηση του έθνους μας σε αυτό το κάλεσμα. Ήταν ένα μάθημα αιώνων. Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν σωστή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και ατελείωτο μίσος τους για τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό μας, ο οποίος κέρδισε όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τον κόπο να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ποιος πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».
Και κατέληξε λέγοντας:
«Έχουμε μια πολύ ζωντανή δημοκρατία και ο λαός μας αγκαλιάζει πολύ έντονα το πολιτικό της σύστημα. Η χώρα μας οδεύει προς μια εκλογική περίοδο όπου διεξάγονται έντονες συζητήσεις. Η χώρα μας έχει μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική. Η αντιπολίτευση αγωνίζεται να καθορίσει τη στρατηγική της εδώ και μήνες… Είμαι σίγουρος ότι (σ.σ. το περιοδικό) δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να αναφέρει τι συμβαίνει. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους αναγνώστες που δεν είναι δύσπιστοι για τα νέα που διαβάζουν, για τη θλιβερή κατάσταση του περιοδικού».