Φιλοδωρήματα: Μέχρι ποιο ποσό θα είναι αφορολόγητα και χωρίς κρατήσεις
Να «σβήσει» τη «φωτιά» που «άναψε» για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων επιχειρεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αν και η σχετική κουβέντα καλά κρατεί από το μακρινό 1992 από όταν με σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι «τα προαιρετικώς καταβαλλόμενα στον εργαζόμενο από τους πελάτες του εργοδότη φιλοδωρήματα, αποτελούν μέρος του μισθού» ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα επιχειρήσει να κλείσει «μια και καλή» το θέμα, υιοθετώντας αφορολόγητα όρια στα ποσά των tips.
Με βάση το πλαίσιο που ισχύει, κάθε εργαζόμενος μισθωτός φορολογείται για το σύνολο των ετήσιων φιλοδωρημάτων που λαμβάνει και τα οποία δηλώνονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση-ΑΠΔ από τον εργοδότη του (στο πεδίο «πρόσθετες παροχές»).
Τι θα προβλέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ για τα φιλοδωρήματα
Εντούτοις, με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA φιλοδωρήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ «πέρασαν» μέσω POS και έπρεπε να φορολογηθούν όπως και το εισόδημα. Έτσι, αποδοχές με την μορφή tips που μέχρι πρότινος παρέμεναν στην «γκρίζα ζώνη» των αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς αυτά συνήθως όταν ήταν σε μετρητά δεν δηλώνονταν ποτέ στην φορολογική δήλωση, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να φορολογούνται κανονικά.
Για παράδειγμα, σερβιτόροι που εργάζονται σεζόν σε μπαρ ή εστιατόρια πολυτελείας (π.χ. στη Μύκονο ή άλλους VIP προορισμούς) δήλωσαν ότι πήραν μισθό πέρυσι 5.000 ευρώ. Αποκαλύφθηκε όμως ότι εισέπραξαν και επιπλέον 50.000 ευρώ από tips μέσω POS.
Έτσι, για πρώτη φορά φορολογήθηκαν για εισόδημα 55.000 ευρώ και όχι μόνο 5.000 που ήταν ο μισθός τους.
Προκειμένου, όμως να υπάρξει μια ισορροπία, καθώς δεν λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι φιλοδωρήματα τέτοιου μεγέθους, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να υιοθετήσει αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα (3.600 ευρώ τον χρόνο) για τα tips που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.).
Μάλιστα, η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Η ρύθμιση αυτή θα απαλλάσσει τα φιλοδωρήματα όχι μόνο από φόρο αλλά και από ασφαλιστικές κρατήσεις, έως 3.600 ευρώ τον χρόνο.
Σε τέτοιου ύψους φιλοδωρήματα δεν θα γίνεται καμία απολύτως κράτηση, δίνοντας ανάσα στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (και κυρίως σε όσους εργάζονται ως σερβιτόροι, διανομείς delivery κ.λπ.) οι οποίοι προσλαμβάνονται με έναν πολύ χαμηλό μισθό (τον κατώτατο ή μερικής απασχόλησης σαν part timers) και περιμένουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με 100 ή 200 ευρώ κάθε μήνα από τα πουρμπουάρ.
Και διάταξη για «πονηρούς» εργοδότες
Πάντως, το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.
Παράλληλα, εισάγεται και μια αντικαταχρηστική διάταξη για τους εργοδότες εκείνους που τυχόν σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς και να μετατρέψουν (μέσω τροποποίησης της σύμβασης) ένα μέρος του μισθού σε αφορολόγητο φιλοδώρημα για να γλιτώνουν εργοδοτικές εισφορές.
Συγκεκριμένα η διάταξη θα προβλέπει:
- Φιλοδωρήματα που λαμβάνουν μισθωτοί από πελάτες σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως.
- Το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του «επίσημου» μισθού.
- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση τακτικών αποδοχών με παράλληλη αύξηση πρόσθετων αποδοχών (δηλαδή των φιλοδωρημάτων που δηλώνονται στο πεδίο «τακτικές αποδοχές» της ΑΠΔ), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.