Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νόμος του κράτους με 176 «ναι» και 76 «οχι»- 46 οι αποχές
Νόμος του κράτους με την ευρεία στήριξη πέντε κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά με διαφοροποιήσεις στους κόλπους των τριών πρώτων σχηματισμών, είναι πλέον η ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της σύμπραξης Νίκης και Σπαρτιατών, καταγράφηκε μια πλειοψηφία 176 βουλευτών υπέρ του νομοσχεδίου, «κατά» ψήφισαν 76 βουλευτές και παρών δήλωσαν 2 βουλευτες. Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές. 46 ήταν στο σύνολο τους οι αποχές.
Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.
Τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Πρόκειται για τους κ.κ. Διονύση Ακτύπη, Γιάννη Ανδριανό, Λάκη Βασιλειάδη, Κώστα Βλάσση, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Γιάννη Γιάτσιο, Ανδρέα Ζαμπίλη, Θανάση Καββαδά, Γιάννη Καλιάνο, Δημ. Καλογερόπουλο, Μάρκο Καφούρο, Στ. Κελέτση, Μαρία Κεφάλα, Μάνο Κόνσολα, Γιώργο Κοτρωνιά, Δημήτρη Κούβελα, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Νότη Μηταράκη, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννη Μπούγα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπασωτηρίου, Στέλιο Πέτσα, Θάνο Πλεύρη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Άγγελο Συρίγο.
Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Στ. Κελέτσης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαϊδης, Χρ. Στάρακα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, Απ. Πάνας, Αν. Νικολαϊδης.
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι κ.κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.
Κύκλοι ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε απάντηση των κυβερνητικών διαρροών
“Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της”. Αυτό αναφέρουν σε απάντηση των κυβερνητικών διαρροών κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και προσθέτουν:
“Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό“.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επιπλέον οτι αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές.
Απόντες απο την ψηφοφορία οι δυο μειονοτικοι βουλευτές της Νέας Αριστερας Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ.
Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους είπε: «Ο στόχος επετεύχθη παμε παρακάτω», ενώ για την ομιλία Σαμαρά σχολίασε «ο καθένας εχει την αποψη του».
“Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες“, αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι η Ελλάδα σύμφωνα με τους New York Times γίνεται πλέον η πρώτη ορθόδοξη χώρα που επιτρέπει τον γάμο των ομοφύλων.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία.
«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Θέλουμε να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων διαιωνίζοντας ένα στίγμα που δεν ταιριάζει στη δημοκρατία μας» είπε. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία που δίνει λύση σε μια κοινωνική πραγματικότητα, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Είπε επίσης ότι αυτή η ρύθμιση θέλει να ενώσει και όχι να διχάσει.
Επικίνδυνο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας μια αιχμηρότατη επίθεση στην κυβέρνηση. «Να προσέχει η κυβέρνση γιατί η υπερβολική αυτοποπιθη μπορει να την οδηγήσει να ξεκοπεί απο την πραγμαιτκότητα και απο την κοινωνία, δεν νιώθει να απειλείται απο την αντιπολίτευση αλλά αυτο δεν είναι ούτε καλο ούτε σημαίνει οτι έχει πάντα δικιο», είπε ο πρωην πρωθυπουργός, ενώ άφησε βαρύτατες αιχμές και για την εξωτερική πολιτική.
Διαχρονικά ταυτοτικά και αξιακά χαρακτήρισε τα ζητήματα δικαιωμάτων και κράτους δικαίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να εμφανιστεί μεταρρυθμιστής μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει ούτε το ίδιο το κόμμα του. «Μας διάβασε μέρος του καταστατικου της ΝΔ ας το διάβαζε στην κεντρική επιτροπή» είπε ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντας ασυνεπή τη στάση της δεξιάς παράταξης στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση και για το κράτος δικαίου λέγοντας ότι η σημερινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο συμπίπτει με το πρωτοφανές ράπισμα από το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου.
«Αυτό το ψήφισμα δεν ειναι προϊόν συνομωσίας, οι φιλελεύθεροι του Μαρκόν το προτείναν και το ψήφισε η αριστερά, οι πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και κάποιοι απο το Λαικό Κόμμα» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στα γαλάζια έδραν «πως μπορειτε να κολακεύεται τον εαυτό σας για το προοδευτικό προφιλ την στιγμή που το ψηφισμα θέτει σειρα παραβιασεων επί δική σας διακυβέρνησης. Άφησε αιχμές και για την δικαιοσύνη λέγοντας οτι η Ολομελεια του Αρεόυ Πάγου υπέδειξε φοβερά αντακλαστικά στο θέμα του ψηφίσματος που «μακάρι να τα είχε δείξει στο θέμα των υποκλοπών και στο δυστύχημα των Τεμπών».
Όπως είπε η στάση του ΠΑΣΟΚ σε θέματα δικαιωμάτων είναι συνεπής και όχι α λα καρτ και αποτελεί έναν ευρύτερο πολιτικό αγώνα.
Φύλλο συκής χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας το γεγονός ότι η αντιπολίτευση επαναφέρει τα ζητήματα κράτους δικαίου γιατί όπως υποστήριξε είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο αν και «ατελές» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος καλώντας τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους». «Χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν», είπε.
«Η Πλεύση Ελευθερίας είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει αμφιβολία, διαρροή, δισταγμό να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Είναι μια στιγμή χαράς και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την απομειώνει», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τη σωστή επιλογή.
«Επαίσχυντο και σαθρό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, λέγοντας ότι «αυτό, ο πιο ανόσιο νομοσχέδιο που πέρασε ποτέ από τη Βουλή, αποτελεί ύβρη προς τη μητρότητα, την πατρότητα, τα παιδιά μας, τη φύση και βλασφημία προς το Θεό». «Το κοινοβούλιο ζει μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «με τη θέσπιση του ψευτογάμου, νομιμοποιείται η διαστροφή, βεβηλώνεται ο παραδοσιακός θεσμός της οικογένειας και παραδίδονται άνευ όρων τα παιδιά στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».
Εριστικός υπήρξε ο πρόεδρος της Νίκης, όταν απευθυνόμενος προς τους «γαλάζιους» βουλευτές, είπε: «Σας ψήφισαν για ΝΔ κι εσείς γίνατε ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός σας έγινε πολιτική ουρά του κ. Κασελάκη και του επίτιμου συζύγου του».
Να ανακαλέσει ζήτησε η προεδρεύουσα Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η παριστάμενη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, απευθυνόμενη στον κ. Νατσιό, είπε: «Η οικογένεια του καθενός πρέπει να είναι σεβαστή και δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε αυτήν σαν να κατακρεουργούμε ανθρώπους. Δεν έχετε ούτε έναν ψηφοφόρο από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ή κάποιον γνωστό σας που να έχει παιδιά γκέι, γιατί αυτά να αισθάνονται προσβεβλημένα;».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι, εργαλειοιποιήσατε την πολιτική ισότητα στο γάμο για να το προβάλλεται ως αντίβαρο στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης απευθυνόμενος στη ΝΔ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτή τη μεταρρύθμιση αλλά αναγκάστηκε να την φέρει για να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και γνωρίζοντας από την αρχή ότι θα το περάσει χάρη στις ψήφους των προοδευτικών δυνάμεων.
Περήφανη για όλους τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αλλά και για όσους δεν θα ψηφίσουν αλλά μετά από μια δεκαετία θα λένε «καλά κάνατε» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η ποιότητα της δημοκρατίας κρίνεται όταν νομοθετεί και για την υπεράσπιση των μειονοτήτων, όχι μόνο από την εμπέδωση των πλειοψηφικών αξιών. «Να είσαι εδώ και να διορθώνεις μια αδικία ακόμη και για έναν» είπε η γαλάζια βουλευτής, τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία αποδέχεται αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Χειροκροτήματα ακόμη και από τα υπουργικά έδρανα, συνόδευσαν την ομιλία – προσωπική εξομολόγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρου Μπιμπίλα.
Αφού αποκάλυψε πως ως παιδί ανακάλυψε τη σεξουαλικότητά του, παρακίνησε τους βουλευτές που διαφωνούν με το νομοσχέδιο να το υπερψηφίσουν, για να μην υπάρχουν παιδιά με κρυφά δάκρυα, όπως είχε εκείνος ως παιδί όταν κρυβόταν και φοβόταν για τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Κόντρα Κουτσούμπα – Σκέρτσου
«Το ΚΚΕ δε δίνει άλλοθι επίπλαστης προοδευτικότητάς στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κάνουν οι υπόλοιπες συνιστώσες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξηγώντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής του και επί των περισσότερων άρθρων του,καταθέτοντας μάλιστα και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο κ.Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες περί δήθεν ομοφοβίας του κόμματος του, «προέρχονται από βαθιά συστημικές και εχθρικές προς το ΚΚΕ δυνάμεις με αριστερό προσωπείο,οι οποίες κάνουν διαστρέβλωση των θέσεών του με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μη γνωρίζει τις πρωτοβουλίες του Περισσού».
Ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική, χαρακτήρισε την άποψη του κ. Κουτσούμπα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εκφράζοντας τη λύπη του που το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στην κατοχύρωση δικαιωμάτων, μένοντας εκτός της θεσμικής αυτής κατάκτησης.
Απαντώντας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ,αφού κατηγόρησε τον κ. Σκέρτσο για οπορτουνισμό και τυχοδιωκτισμό, απέδωσε το σχόλιο του υπουργού «στην ανάγκη του να απολογηθεί στους βουλευτές και στο εκλογικό σώμα της ΝΔ που διαφωνεί μαζί του χωρίς να έχει καμία διάθεση ομοφοβίας ή τρανσοφοβίας».