Καρκίνος μαστού: Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για αποστολή SMS σε 1.300.000 γυναίκες για δωρεάν μαστογραφία
Τον πλήρη σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος στο συνέδριο του Economist που διεξήχθη στην Αθήνα.
Κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής είναι η «στροφή από ένα ιατροκεντρικό σύστημα, σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι «ο ασθενής με καρκίνο είναι ένας ασθενής τον οποίο πάντοτε θα πρέπει να τον βλέπουμε με μία συστολή και να είμαστε δίπλα του ως Πολιτεία».
Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος υπενθύμισε ότι το 40% των ανθρώπων θα αναπτύξει κάποια στιγμή κάποια μορφή καρκίνου. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου, ενώ 3,5 εκατ. διαγιγνώσκονται με κάποια νεοπλασία με τα προγνωστικά μοντέλα να κάνουν λόγο για 7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις έως το 2035.
Προσυμπτωματικός έλεγχος για τρεις καρκίνους
Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου αρχής γενομένης από το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού που τίθεται σε εφαρμογή τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και φέρει το όνομα της εκλιπούσης Φώφης Γεννηματά.
Το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά εκμεταλλευόμενο την άρτια λειτουργία της πλατφόρμας του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού έναντι της Covid-19 έχει δομήσει ανάλογο σύστημα που θα στέλνει SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξετάζονται ειδικό γιατρό.
«Θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο όπου δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα αντίστοιχα προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Εξάλειψη του ιού HPV
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η χώρα μας εφαρμόζει από φέτος τον καθολικό εμβολιασμών αγοριών και κοριτσιών έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ώστε να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάλειψη του ιού HPV (και των καρκίνων που αυτός προκαλεί) έως το 2030.
Αγόρια και κορίτσια λοιπόν 9-18 ετών θα εμβολιάζονται πλέον δωρεάν έναντι του HPV, ενώ μέχρι πρότινος το εμβόλιο ήταν δωρεάν μόνο για τα κορίτσια.
Στον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών θα βοηθήσει το Ψηφιακό Βιβλιάριο Εμβολιασμού που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενημερώνονται οι γονείς για τους χρόνος χορήγησης των εμβολίων στα παιδιά τους.
Ψηφιακή Υγεία για όλους
Ο σχεδιασμός ωστόσο του υπουργείου Υγείας δεν σταματά στον καρκίνο και τον εμβολιασμό για τον HPV. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο έως το 2023 θα αρχίσει σταδιακά να ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας για την Ψηφιακή Υγεία που περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:
Τον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς
Την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων
Την Τηλεϊατρική
Και το Ψηφιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου, ως έναν από τους 4 πυλώνες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας.
«Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι να δώσουμε ένα χρήσιμο εργαλείο στους επαγγελματίες υγείας, που έχουν την ευθύνη της φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Θέλουμε αυτά τα ψηφιακά εργαλεία να είναι ένας σύμμαχος των γιατρών και των νοσηλευτών ώστε μαζί να συνδιαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα παρέχεται καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα στους ασθενείς», εξήγησε ο κ. Κωτσιόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «οι ασθενείς μέσω αυτών των ψηφιακών εργαλείων θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα δεδομένα της υγείας τους» καθώς είναι πια σαφές ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα.
Εθνικό ψηφιακό πρόγραμμα αντιμετώπισης του καρκίνο
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε ότι έχει τεθεί προς αξιολόγηση από το Γραφείο του υπουργού Υγείας και το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Καρκίνου.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, εθνικής εμβέλειας, που θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου ώστε η χώρα να μπορεί επιτέλους να εκπροσωπείται και να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.
Ένα ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ψηφιακά Εργαλεία υποστήριξης των ασθενών που επιδιώκουν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους
Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36.445.340,96 ευρώ και έχει διάρκεια υλοποίησης τρία χρόνια. Βασικός στόχος είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023 καθώς και η πιλοτική λειτουργία 1 ή 2 Νοσοκομείων.
«Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων αποτελεί εθνική προτεραιότητα και θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα στα πλαίσια αυτού του έργου αφού θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη όλων των υπόλοιπων εφαρμογών», τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος σημειώνοντας ότι στόχος είναι «η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος, με ποικίλες δυνατότητες συλλογής δεδομένων, με ενσωματωμένους ελέγχους ποιότητας, με ισχυρά εργαλεία επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, και δυνατότητες διαλειτουργικότητας με όλα τα εθνικά ψηφιακά συστήματα (π.χ. Φάκελος Υγείας).
Το περιεχόμενο του Μητρώου θα προσδιοριστεί από επιστημονική επιτροπή που θα λάβει υπόψη της τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους».