Κατώτατος μισθός: Οι μεγάλοι κερδισμένοι της αύξησης - Σε ισχύ από την 1η Απριλίου
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου και φέρνει την κυβέρνηση πιο κοντά στον στόχο για κατώτατο στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να τεθεί σε ισχύ την ίδια περίοδο με την αύξηση του 2023, δηλαδή από 1ης Απριλίου, επωφελώντας χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως κερδισμένοι από την αύξηση θα είναι και όσοι λαμβάνουν - συνολικά 19 - επιδόματα και βοηθήματα, τα οποία επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.
Όπως επισήμανε σχετικά η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η ρύθμιση έρχεται κατόπιν μιας διαδικασίας η οποία εφαρμόζεται σε 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ και ως αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.
Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος
Υπενθυμίζεται πως από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από 1ης Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.
Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.
Κατώτατος μισθός με τριετές
Αξίζει να σημειωθεί πως η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας ή «τριετίες» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις προϋποθέσεις και που - κυρίως - αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό.
Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης». Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.
Ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το ημερομίσθιο από 1ης/1/2023 διαμορφώνονται ως εξής:
Τα νέα δεδομένα θα φέρουν αλλαγές στα ανωτέρω ποσά από 1ης Απριλίου 2024.
Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας
Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι την εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο, ορίζει προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου.
Ειδικότερα, για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, οι προθεσμίες καθορίζονται ως εξής:
α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2024.
β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβουν χώρα το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024.
γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου 2024.
δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2024.
ε) Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2024.
στ) Η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου 2024.