Κελεσίδης στο δημοτικό συμβουλίου Βέροιας για το ροδάκινο: ''Το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο - Οδηγούμαστε σε άγνωστα επικίνδυνά μονοπάτια''
Την τοποθέτηση του αναφορικά με το ροδάκινο έκανε ο Στάθης Κελεσίδης ο πρόεδρος της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.
Ο κ.Κελεσίδης χαρακτηριστικά ανάφερε:
''Μιλάμε για καταστροφές, μιλάμε για πείνα ,μιλάμε για αλληλεγγύη, μέχρι εδώ καλά όλα και καλά κάνουμε γιατί είμαστε αλληλέγγυοι γιατί υπάρχει αυτό το χάλι σε αυτή την κοινωνία. Πρέπει όμως να έρθουμε λίγο και κοντά στα ''πόδια'' μας και τι εννοώ. Πριν από λίγο καιρό έγινε μία σύσκεψη με πρωτοβουλία των επιμελητηρίων Βεροίας και Πέλλας με αντικείμενο το ροδάκινο και μπράβο τους και καλά κάνανε. Όμως παρά πέρα τι; Μέχρι εδώ ήτανε; Πήραν μέρος από τι ξέρω οι κύριοι βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι των Δήμων, εργοστασιάρχες, ιδιώτες, επιχειρηματίες, επικεφαλής συνεταιρισμών, όλοι. Εδώ θα έλεγα σημειώστε την σημερινή ημερομηνία 28/3 γίνεται αυτή η αναφορά.
Η αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αγροτών μας έκδηλη, το μέλλον αβέβαιο, για τον πολύπαθο παραγωγό και τα παιδιά του αλλά και το ίδιο το αντικείμενο, δηλαδή το ροδάκινο, τόσο πρόσφερε και προσφέρει στον ίδιο και την χώρα μας, αδιαμφισβήτητα. Κανείς δεν γνωρίζει που βαδίζουμε, υπάρχει πρόβλημα, αβεβαιότητα .Ήδη άρχισε η δημιουργία του καρπού, προ υπήρξε το κλάδεμα, το ράντισμα, το ''τάισμα'' με λιπάσματα, είμαι λίγο γραφικός σε αυτά αλλά καλά είναι να τα πούμε λίγο. Τώρα έχουμε την πλήρη ανθοφορία που χαιρόμαστε όλοι και μάλιστα παντρευόμαστε και καλά κάνουμε χαρά θεού είναι.
Η άνοιξη είναι μπροστά μας και κόντρα τα ραντίσματα και κόντρα η αγωνία κακά τα ψέματα. Αγωνία για τον καιρό αγωνία για το αν βρεθούν εργατικά χέρια ,είναι πολύ σημαντικό και το κόστος αυτών γιατί ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια με 20,25 και από τι βλέπουμε θα φτάσουμε στα 35 και 40.Ελλείψει αυτών όποιος προλάβει τον κύριο είδε, θα προλάβει παραπάνω προκειμένου να μαζέψει την παραγωγή του δηλαδή το βιός του, δηλαδή την επιβίωση του. Αγωνία επίσης για το πότε θα πληρωθεί ,άσχετα εάν τρέχουν οι προσωπικές του υποχρεώσεις.
Το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο γύρω στο 40% επάνω, θα έλεγα όμως εγώ ως καλοπροαίρετος και με ευοίωνες όλες τις συνθήκες στο 30% (στο σημείο αυτό παρουσίασε ο κ.Κελεσίδης στοιχεία της τράπεζας Πειραιώς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για το κόστος παραγωγής).
Ενώ συνέχισε λέγοντας: ''O χυμός από τι φαίνεται θα βαλτώσει λόγω εμπάργκου γιατί ο χυμός από αυτά τα λίγα που ξέρω δεν υπάρχει είναι μηδέν,ο Ρώσος δεν θα πάρει τίποτα. Οδηγούμαστε σε άγνωστα επικίνδυνά μονοπάτια για άλλους πονηρά σκεπτόμενους, για άλλους εν αγνοία, για άλλους μόνο τα λένε και χτύπημα στην πλάτη. Επίσης σύσκεψη επί συσκέψεων, χωρίς αποτέλεσμα και συνήθως άπραγοι για τον αγρότη, που είναι η ραχοκοκαλιά της περιοχής μας να μην πω και του εθνικού εισοδήματος.
Τελευταία στιγμή όπως πάντα, χωρίς τιμή αγοράς και μόνο τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να συζητάνε για το τι θα αποπληρωθεί ο ''καημένος'' ο αγρότης και εγώ αγρότης είμαι.Η αυξομείωση της τιμής ανάλογα με τα δεδομένα του καθενός και της κάθε βιομηχανίας και του κάθε ενδιάμεσου.
Κύριοι υπεύθυνοι ο αγροτικός κόσμος, η αγροτική οικονομία, τα σπίτια μας,η Ελλάδα μας δεν αντέχει άλλο, αναμφισβήτητα ο εξαγωγικός προσανατολισμός της καλλιέργειας παραγωγής αποτελεί σημαντική πηγή συναλλάγματος σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Γι’ αυτό λοιπόν θα έλεγα επειδή προφανώς δεν έχετε βγει στα χωριά για να δείτε πως ζει ο αγρότης, πως θέλει να επιβιώσει και να παράγει, γιατί σημειωτέων ο αγρότης δεν πληρώνεται μηνιαίο μισθό.
Και ολοκλήρωσε λέγοντας: ‘Πριν ο ποταμός γίνει καταρράκτης, οι διοικήσεις οδηγούν και καθοδηγούν με τις αποφάσεις τους και κρίνουν τις τύχες και το μέλλον αυτών που έρχονται. Μην είστε οι καταστροφείς. Ευχαριστώ πολύ.''