ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών στην Βεργίνα 9~10 Νοεμβρίου 2024.
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 19:27
Οι ήχοι, οι ρυθμοί, οι μουσικές και τα τραγούδια των λαών και των χωρών που πέρασε στο διάβα του ο Μέγας Αλέξανδρος, ακούγονται στο 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2024 στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό κτήριο (αίθριο), στη Βεργίνα του Δήμου Βέροιας.
Στόχος και του φετινού Φεστιβάλ είναι η διατήρηση της πρωταρχικής ιδέας: Να γνωρίσει το ευρύ κοινό την μουσική παράδοση των λαών της Οικουμένης του Μεγαλέξανδρου, του Μακεδόνα Βασιλιά που πρέσβευε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την πολιτισμική ανταλλαγή και αφομοίωση παραδόσεων και ιδεών, που εμπνέει για αιώνες γενιές και γενιές.
Διακεκριμένοι μουσικοί κρουστών
Για τέταρτη χρονιά, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα, καθώς φιλοξενεί δύο κορυφαίους πρεσβευτές των κρουστών, σημαντικούς σολίστ και διακεκριμένους μουσικούς με σπουδαία καλλιτεχνική παρουσία και έργο ανά τον κόσμο.
Ο Χουσεΐν Ζαχάγουι (Hussein Zahawy) με καταγωγή από το Ιρακινό Κουρδιστάν, γεννημένος στην πόλη Σιράζ του Ιράν, εκπροσωπεί μια μεγάλη παράδοση κρουστών με πρωταγωνιστή το Ντάφ (Kurdish daf) από πέντε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς, Κουρδιστάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία και Τουρκία. Το daf παίρνει μια μαγική μορφή στα χέρια του Χουσεΐν Ζαχάγουι, ο οποίος αναδεικνύει τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Κώστας Αναστασιάδης, ο «γκουρού» των κρουστών, είναι κύριος εκφραστής της τέχνης του ρυθμού με παγκόσμια παρουσία σε σημαντικά φεστιβάλ, ηχογραφήσεις και παρουσιάσεις σεμιναρίων κρουστών. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σολίστες και μουσικούς από όλο τον κόσμο και είναι ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της μουσικής και της τέχνης του ρυθμού.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχαιοελληνική μουσική και πιο συγκεκριμένα στην αρχαιοελληνική λύρα. Η αρχαία λύρα συναντά την φωνή και την αρχαία πανδούρα σε ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα ως το σήμερα, με μελωδίες που έχουν διασωθεί αλλά και με πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος και αναφορές στην παράδοση. Στο 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, θα εκτελεστούν σε παγκόσμια πρωτοτυπία, έργα της εποχής που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φετινού Φεστιβάλ έχει ο Δρ. Ματθαίος Τσαχουρίδης Matthaios Tsahouridis B από τη Βέροια, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, που συμμετέχει και με την ιδιότητα του μουσικού. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, διδάκτορας μουσικής πρακτικής και εθνομουσικολόγος του πανεπιστημίου του Λονδίνου, έχει συμμετάσχει με την ποντιακή λύρα, ως σολίστ, σε πολλά φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά τον κόσμο, έπαιξε με σπουδαίους σολίστες κλασικής περσικής λύρας και με σημαντικούς μουσικούς από το ιρακινό Κουρδιστάν, Ιράν, Αφγανιστάν και την Ινδία. Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Επιχορήγηση και Αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, ώρα 20.00
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο (αίθριο)
Meliris Trio
Τρεις κορυφαίοι σολίστες ενώνουν την τέχνη και τις μουσικές τους σε μια δυναμική συνύπαρξη μελωδίας και ρυθμού. Το όνομα του τρίο «Μελίρις», δημιουργήθηκε ως σύνθετη λέξη που αποτελείται από τον όρο «μέλος» που με αυτόν εννοείται η μελωδική γραμμή ή απλά μελωδία και τη λέξη «Ίρις», την θεότητα του Ολύμπου, μία από τις Άρπυιες, πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιαφόρο των θεών, που μετέφερε μέσω του Ουρανού το νερό «ιερό ύδωρ» από τις πηγές της Στύγας μέσα σε χρυσή υδροδόχη, στους Θεούς. Στη διαδρομή που ακολουθούσε στον Ουρανό «χαρασσόταν» τα χρώματα της ίριδας, δηλαδή το ουράνιο τόξο.
Τα χρώματα της μελωδίας και του ρυθμού θα παρουσιάσουν οι διεθνούς φήμης σολίστες Χουσεΐν Ζαχάγουι (Hussein Zahawy) από το Ιρακινό Κουρδιστάν παίζοντας το εθνικό μουσικό όργανο daf, ο Κώστας Αναστασιάδης στην ινδική τάμπλα και στα κρουστά και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα και το αφγανικό ρεμπάμπ. Το trio Meliris εκπλήσσει το κοινό με τις απρόσμενες ενορχηστρώσεις, τις εναλλαγές του ρυθμού και το συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων μελωδιών εμπνευσμένες από τις χώρες που «περπάτησε» ο Αλέξανδρος.
Συντελεστές
Hussein Zahawy – daf, φωνή
Κώστας Αναστασιάδης Kostas – ινδική τάμπλα, κρουστά, τύμπανα
Ματθαίος Τσαχουρίδης Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis– ποντιακή λύρα, αφγανικό ρεμπάμπ, πέρσικη, ουζμπέκικη λύρα
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19.00
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο (αίθριο)
Ακαδημαϊκή διάλεξη με θέμα: Η αρχαία ελληνική λύρα. Από την αρχαιότητα στο σήμερα
Η αρχαία λύρα βρίσκει σταδιακά τη θέση στην παγκόσμια μουσική σκηνή, χάρη σε μία διεθνή προσπάθεια αναβίωσής της υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Κουμαρτζή και με τη συμμετοχή ερευνητικών ομάδων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Σύγχρονοι μουσικοί αρχαίας λύρας μπορούν να βρεθούν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με λειτουργικές ανακατασκευές του οργάνου από την ομάδα του luthieros.com και τη διδακτική καθοδήγηση του lyreacademy.com, της μοναδικής μουσικής ακαδημίας παγκοσμίως που εξειδικεύεται στα αρχαία μουσικά όργανα. Παράλληλα, μία διεθνής μουσική κοινότητα αναπτύσσεται σταθερά γύρω από το αρχαιοελληνικό αυτό μουσικό όργανο, με εκτελέσεις αρχαίων και σύγχρονων μελωδιών που προβάλλονται στο εξειδικευμένο μουσικό κανάλι Seikilo Ancient World Music στο YouTube. Ο Θεόδωρος Κουμαρτζής θα αναλύσει και θα εξηγήσει λεπτομερώς την ιστορία και τη μουσική της αρχαιοελληνικής λύρας στο κοινό.
Παρουσίαση: Θεόδωρος Κουμαρτζής Theodoros Koumartzis
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Μουσικό σχήμα «Παύσις» - Συναυλία αρχαίας ελληνικής λύρας
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα εκτελεστούν αρχαία μουσικά έργα της περιόδου όπου έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η αρχαία λύρα συναντά την φωνή και την αρχαία πανδούρα σε ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα ως το σήμερα, με μελωδίες που έχουν διασωθεί αλλά και με πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος και αναφορές στην παράδοση.
Το μουσικό σχήμα «Παύσις» έχει παρουσιάσει με επιτυχία το υλικό από την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική πρόταση που κυκλοφόρησε το 2023 με διθυραμβικές κριτικές 5/5 από μουσικό περιοδικό Songlines ενώ βρέθηκε στη 5η θέση του World Music Charts τον ίδιο μήνα. Παρουσιάστηκε σε πολλά σημαντικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο (Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Villa Grecque Kerylos στη Γαλλία, Φεστιβάλ Pirenostrum στην Ισπανία, Le Son Continu Festival στη Γαλλία, στο Skulpturhalle στην Ελβετία κ.ά.) ενώ φέτος συμμετείχε στο φεστιβάλ Braga Romana της Πορτογαλλίας. Το 2024 το μουσικό σχήμα «Παύσις» ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μουσικών οργάνων MIM στο Phoenix της Αριζόνας στην Αμερική για μια σειρά μουσικών παραστάσεων.
«Παύσις - μια μυστική μορφή επικοινωνίας pausa - a secret form of communication Παύσις (lat. pausa) Στοιχείο απαραίτητο για κάθε μορφή επικοινωνίας λεκτικής, μουσικής, καλλιτεχνικής, στοχαστικής. Με φιλοσοφικές αλλά και κυριολεκτικές διαστάσεις, η φιλία, ο έρωτας, ο χρόνος, η ίδια η ζωή αποκτούν νόημα την στιγμή που παύει ο εσωτερικός διάλογος στον χώρο που δημιουργείται. Έτσι, όλα γίνονται Ένα».
Συντελεστές
Θεόδωρος Κουμαρτζής - αρχαία λύρα, συνθέσεις
Ελένη Ελιόνα Σινιάρη – φωνή
Αθηνά Κατσανεβάκη - φωνή
Μάριος Ποδάρας - αρχαία πανδούρα
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
Έκθεση μουσικών οργάνων
Στο χώρο εκτίθενται μια αρχαία ελληνική Κιθάρα, μια Φόρμιγξ και μια Χέλυς, όλες πλήρως λειτουργικές ανακατασκευές της οργανοποιίας Αναστάσιος (Luthieros Music Instruments),αποτέλεσμα της μελέτης της οργανοποιίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών παίρνει τα πρώτα μαθήματα ποντιακής λύρας από τον παππού του και τον μπαμπά του ενώ στα 12 κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Το 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής και κατόπιν υποτροφίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths (BA in Music Studies, Masters in Ethnomusicology). Το 2004 ερμηνεύει το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC με την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Την ίδια χρονιά επισκέπτεται την Τεχεράνη και εμφανίζεται με την ποντιακή του λύρα στο Talar Vahdat Hall με τον πέρση λυράρη Ardeshir Kamkar (Persian kamancheh) και τον κούρδο βιρτουόζο μουσικό Hussein Zahawy (Daf). Το 2005, του απονέμεται το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας από τον διάσημο Άγγλο μουσικό και παραγωγό Brian Eno, ως ο καλύτερος ερμηνευτής μη δυτικού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε πάμπολλα φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά τον κόσμο (WOMAD, WOMEX, ROSKILDE, LONDON JAZZ FESTIVAL etc.) και έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο της Αγγλίας και με το Ραδιόφωνο του BBC. Ο Ματθαίος είναι Πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, κατέχει μεταπτυχιακό (Masters) στην Εθνομουσικολογία και είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το θέμα της διατριβής του είναι: «Η Ποντιακή Λύρα στη Σύγχρονη Ελλάδα» και είναι το πρώτο διδακτορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το πρώτο παγκοσμίως που αναφέρεται στην προέλευση, ερμηνεία, εκτέλεση, καθώς και στις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας.
Το 2007 εμφανίζεται ως σολίστας με τον Cat Stevens στο Porchester Hall (Λονδίνο) και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου με το μουσικό σχήμα «Music Beyond Borders». Είναι ο πρώτος Έλληνας σολίστας μουσικός που εμφανίζεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν (Art Palace Centre, Σουλεϊμανία, 2009). Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος) και με κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές και μουσικούς. Συμμετέχει στη μεγαλειώδη εκδήλωση για την επέτειο των 100 από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τίτλο “Πόντος - Σταύρωση και Μνήμη” που έγινε στο Ηρώδειο στις 19 Μαΐου 2019 και διοργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών. Το 2020 συνθέτει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου» του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου. Την ίδια χρονιά στις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα με τίτλο «Μίκης ο Ευξείνιος», ο Ματθαίος εκτελεί για πρώτη φορά με την ποντιακή λύρα διάσημα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Το 2021 ερμηνεύει Χρήστο Νικολόπουλο «Ό,τι Αγάπησα - Η Ποντιακή Λύρα παίζει και τραγουδά Χρήστο Νικολόπουλο». Το 2022 το αυτοβιογραφικό αριστούργημα “Γη του Πόντου” του Δημήτρη Ψαθά διασκευάζεται θεατρικά από τον Πάνο Αμαραντίδη και σκηνοθετείται από τον Γιάννη Κακλέα. Η μουσική επιμέλεια της παραγωγής γίνεται από τους αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και οι παραστάσεις στο θέατρο «Ράδιο City» στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικές από τον τύπο. Στις 19 Μαΐου 2023 εμφανίζεται ως σολίστας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκτελώντας το έργο για Ποντιακή λύρα και Συμφωνική Ορχήστρα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλία Παπαδόπουλου και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Την ίδια χρονιά ηχογραφεί στα ιστορικά ABBEY ROAD STUDIOS του Λονδίνου σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση για την ποντιακή λύρα, μια από τις μεγαλύτερες συνθέσεις παγκοσμίως, «The Bohemian Rhapsody» του ιστορικού μουσικού συγκροτήματος των QUEEN και του Freddie Mercury.
Ο Ματθαίος διδάσκει ποντιακή λύρα μέσω της ιστοσελίδας www.playlyra.com, καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα. Η ποντιακή λύρα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, είναι ολόκληρη η «ψυχή» του.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hussein Zahawy
Ο Χουσεΐν Ζαχάγουι γεννήθηκε το 1980 στην πόλη Σιράζ του Ιράν και η οικογένειά του κατάγεται από το Ιρακινό Κουρδιστάν και συγκεκριμένα από την πόλη Σουλεϊμανία. Από την ηλικία των 10 ετών η οικογένειά του μετακομίζει στο Λονδίνο. Κατέχει πτυχίο Εθνομουσικολογίας από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάχθηκε το παραδοσιακό εθνικό όργανο ντάφ (daf) του Κουρδιστάν από τον παππού του σε ηλικία 5 ετών. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει και άλλα παραδοσιακά κρουστά της εγγύς και μέσης ανατολής. Σε ηλικία 13 ετών γίνεται μέλος της πρώτης ευρωπαϊκής ραδιοτηλεοπτικής κουρδικής μουσικής ορχήστρας. Ως επαγγελματίας μουσικός κρουστών παραδοσιακών οργάνων συνεργάστηκε σε πολλές θεατρικές μουσικές παραγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Η μουσική του εκτέλεση αντλεί στοιχεία από την κουρδική, περσική, τουρκική, ιρανική, ινδική, μεσογειακή μουσική, καθώς και από τη τζαζ μουσική. Με έδρα το Λονδίνο και την Αρμπίλ του Ιράκ, Ο Χουσεΐν ηχογραφεί το 2008 το πρώτο του σολιστικό άλμπουμ με τίτλο «One Word». Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα του παιξίματός του στο daf κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού και ηχογραφεί στο Λονδίνο μουσικά μέρη από το soundtrack της επικής ταινίας «Kingdom of Heaven» παραγωγής του Χόλυγουντ. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς από τη μέση ανατολή όπως οι Sami Yusuf, Kadim al-Saher, Shahram Nazeri και πολλούς άλλους. Συνεργάζεται με πολλά Κουρδικά τηλεοπτικά κανάλια στο βόρειο Ιράκ και πρόσφατα είναι παραγωγός μιας σειράς από επιτυχημένες μουσικές εκπομπές στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι RAWDAW.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ο Κώστας Αναστασιάδης κατάγεται γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Η κλίση του στη μουσική εκδηλώθηκε από τα παιδικά του χρόνια και σε ηλικία 13 ετών απέκτησε το πρώτο του Drum set. Ως αυτοδίδακτος μουσικός παίρνει μέρος σε μοντέρνα και παραδοσιακά συγκροτήματα της εποχής. Η δίψα και η αγάπη του για τη μουσική τον οδηγεί στην Αμερική όπου παίρνει μαθήματα μουσικής στο τμήμα κρουστών του Μουσικού Ινστιτούτου M.I.T. που εδρεύει στο Los Angeles. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, η εξαιρετική του μουσική ικανότητα οδήγησε τους δασκάλους της σχολής (Ralph Humphrey, Casey Scheuerel, Efrain Torro) να του αναθέσουν τη θέση του λέκτορα στα πλαίσια της διδασκαλίας. Οι ιδέες του θεωρήθηκαν καινοτόμες και αναγνωρίστηκαν από μουσικούς «θρύλους» όπως οι Jack Dejonette, Vinnie Colaiuta, Ralph Humphrey, Tony Williams, Billy Higgins κ.ά. Ο Κώστας Αναστασιάδης τιμήθηκε από το Μ.Ι.Τ. καθιερώνοντας τον έπαινο του «Μοναδικά Ιδιαίτερου Στυλίστα» («Unique Individual Stylist Award») ειδικά για να αποδοθεί τιμή στις καινοτόμες δεξιότητές του. Μετά το τέλος των σπουδών του διδάσκει στο P.Ι.Τ. (Percussion Institute), παραδίδει σεμινάρια και συμμετέχει σε ζωντανές εμφανίσεις σε συναυλίες/ηχογραφήσεις με εκλεκτούς εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες όπως: Kim Stone, Steve Bailey, Brett Garsed, Milcho Leviev, Jimmy Mahlis, Simon Nabatov, Tamir Hendelman, Oz Ezzeldin, Tars Lootens, Duke B, Martin Gjakonovski, Thomas Siffling, Theodossi Spassov, Bojan Z, Stomp, Ahmet Misirli, Hayden Chisholm, Αφοί Τσαχουρίδη, Μάριος Φραγκούλης, Βασίλης Καρράς, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Active member, Ελένη Καραΐνδρου, Μάρθα Μαυροειδή, Αντώνης Απέργης, Έλλη Πασπαλά, Πέτρος Κλαμπάνης, Γιώργος Κοντραφούρης και πολλούς άλλους. Έχει πάρει μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ όπως Orange County Music Festival, Malta Jazz Festival, Moers Jazz Festival, Cairo Jazz Festival, Morocco Jazz Festival, NAMM Show, Ηerodion, κ.α. Έχει δημιουργήσει τα δικά του προσωπικά μουσικά σχήματα με τίτλο Kostas Jazz Trio, Didji-Dimensions και Diaplus. Επίσης είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής μεθόδου με τίτλο "Η Αρμονία του Ρυθμού" που στόχο έχει την εμβάθυνση στα επίπεδα έκφρασης και επικοινωνίας μέσω της βιωματικής προσέγγισης, καθώς και την ίδια τη γένεση των ρυθμών και την ανάδυσή τους μέσα από ένα κοινό αρχετυπικό θεμέλιο.
Ο Κώστας Αναστασιάδης, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια συμπράξει με ετερόκλητα μουσικά σχήματα στην παγκόσμια σκηνή, αναδεικνύει και υποστηρίζει με την ώριμη αυτοσχεδιαστική του δεξιοτεχνία το προσωπικό του στυλ. Ως ακούραστος ερευνητής, σεβόμενος τις μουσικές του ρίζες, διερευνά την παγκόσμια μουσική παράδοση και την εξέλιξη της, παράγοντας ένα πρωτότυπο κράμα ήχων και διαθέσεων, δίνοντας συναυλίες, ηχογραφήσεις και σεμινάρια ανά τον κόσμο.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ο Θεόδωρος Κουμαρτζής είναι ένας από τους γνωστότερους μουσικούς της αρχαίας λύρας και ο οραματιστής πίσω από το πρώτο διαδραστικό Μουσείο Αρχαίων Μουσικών Οργάνων Seikilo στη Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης μέλος της οικογένειας των οργανοποιών και της εξειδικευμένης οργανοποιίας Luthieros, υπεύθυνη για την κατασκευή (μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας) όλων αυτών των μουσικών οργάνων. Έχει ιδρύσει το folk-fusion μουσικό συγκρότημα Reggetiko Project κυκλοφορώντας τρία άλμπουμ την τελευταία δεκαετία (με διεθνείς εμφανίσεις σε Σικελία, Κωνσταντινούπολη, Λευκωσία, Βόννη κ.α.) και πρόσφατα ίδρυσε το μουσικό σχήμα Pausis για να παρουσιάσει την αρχαία ελληνική λύρα ως σύμβολο της ανθρώπινης κληρονομιάς, συνεργαζόμενος με πολλά σημαντικά ιδρύματα ανά τον κόσμο (Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Villa Grecque Kerylos, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά, Μουσείο Μουσικών Οργάνων MIM στο Phoenix των ΗΠΑ, Ville Grecque Kerylos κ.α) με σκοπό την προώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της αρχαιοελληνικής μουσικής (σχετικά άρθρα έχουν καλυφθεί διεθνώς από το BBC4, Deutsche Welle, TRT2, ERT3). Είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο βραβευμένος με Grammy Βούλγαρος πιανίστας Milcho Leviev (για το άλμπουμ Albatross) και ο Ross Daly (αναζητώντας τον κινητό ζυγό της αρχαίας ελληνικής κιθάρας) ενώ έχει συμπράξει μουσικά με μουσικούς από όλο τον κόσμο (Λουδοβίκος των Ανωγείων, Valentina Bellanova, Shingo Masuda, Perperuna κ.α).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Η Eljona Ελένη Sinjari είναι μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα με σπουδές στο πιάνο και τη φωνή. Έχει συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ, ηχογραφήσεις και δραστηριότητες από ορχήστρες κλασικής μουσικής και σύνολα μουσικής δωματίου (ως πιανίστα), παρουσιάσεις βιβλίων (ως συνθέτης και τραγουδίστρια), μικτές & παιδικές χορωδίες (ως μαέστρος, συνοδός και ενορχηστρωτής χορωδιών) φωνητικά σύνολα (ως τραγουδίστρια και ενορχηστρωτής acapella), θεατρικές παραστάσεις (ως ηθοποιός και τραγουδίστρια) καθώς και σε μεγάλες σκηνές τζαζ και ροκ (ως τραγουδίστρια και ως μουσικός (keyboards).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Η Αθηνά Κατσανεβάκη έλαβε το διδακτορικό της στην Ιστορική Εθνομουσικολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1998) και σπούδασε βιολί, θεωρία της μουσικής και βυζαντινή μουσική. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια και είναι μέλος της MOISA Society (Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή μουσική) και είναι μέλος και υπεύθυνη σύνδεσης της Ελλάδας στο ICTM (Εθνομουσικολογία-Παραδοσιακή μουσική). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και εργασίες που συνδυάζουν τους δύο κύριους τομείς μελέτης της: Ιστορική μουσικολογία και Εθνομουσικολογία. Το παραδοσιακό τραγούδι ως ήχος, πρακτική και εκτέλεση είναι επίσης ένα από τα κύρια ερευνητικά της αντικείμενα από το 1990. Η Αθηνά έχει διδάξει επί 12 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και σήμερα διδάσκει στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθύνει επίσης το φωνητικό σύνολο «Echo». Οι επιτόπιες έρευνές της στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τις γύρω περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ο Μάριος Ποδαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 4 ετών. Από την ηλικία των 9 ετών ήταν μέλος της συμφωνικής ορχήστρας νέων του Δήμου Βόλου μέχρι την ηλικία των 18 ετών, όταν έφυγε για να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Για 3 χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια παραδοσιακού βιολιού με τον Γιώργο Παπαϊωάννου στο «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος», υπό την επίβλεψη του Ross Daly. Σπούδασε κιθάρα και ίδρυσε με τον Bjorn Alexandridis (Bjorn Alpha) το project ηλεκτρονικής μουσικής «Deep in Mind». Ξεκίνησε να παίζει ούτι και τζουρά και συμμετείχε ενεργά σε πολλά μουσικά σχήματα της πόλης. Είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος «Kaisaras Kikis & Afousides», του «Marsyas» και του «Reggetiko Project». Συμμετείχε σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Έχει επίσης συνεργαστεί σε συναυλίες με τους: Γιώργο Παπαϊωάννου, Azafran, Meliri, Efren Lopez, Γιώργο Αβραμίδη και Μαργαρίτα Λιτιτάρη. Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες, βραβευμένα βιντεοπαιχνίδια και παραστάσεις σύγχρονου χορού. Συμμετείχε επίσης σε άλμπουμ και συλλογές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, όπως ρεμπέτικο, ροκ, μπλουζ, τζαζ, πανκ, ψυχεδελικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.