Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ανεύθυνος και επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 18:30
Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ανεύθυνος και επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας τονίζει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά πρέπει να είναι διπλός: συνέχιση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης και εκτίναξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Για την κυβερνητική στρατηγική απέναντι στην πανδημία τονίζει ότι μπροστά στην Ομικρον οι κυβερνητικές παρεμβάσεις οφείλουν να μην είναι άκαμπτες αλλά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Τέλος όταν ερωτάται για τις εκλογές απαντά: «Θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».

Κύριε Τσαβδαρίδη, στην αρχή της νέας χρονιάς η μετάλλαξη της Όμικρον έχει κυριαρχήσει σχεδόν παντού, ενώ τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα, ενώ και η θνητότητα είναι μεγάλη. Γιατί μας ξέφυγε τόσο η πανδημία;

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι μας ξέφυγε η πανδημία. Η μετάλλαξη «Όμικρον» εξάλλου σαρώνει, πια, ολόκληρο τον πλανήτη λόγω της ιδιαίτερα υψηλής μεταδοτικότητάς της και ως εκ τούτου επικρατεί με μεγάλη ταχύτητα και στη χώρα μας.

Μπροστά όμως στη νέα κατάσταση, οι Κυβερνητικές παρεμβάσεις οφείλουν, σεβόμενες τη γνώση και τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, να μη μένουν άκαμπτες αλλά διαρκώς να προσαρμόζονται χρονικά στα νέα δεδομένα. Με σχέδιο για την κοινωνική συμπεριφορά, την αντοχή των δομών υγείας αλλά και την κίνηση της αγοράς καθώς τώρα που η παγκόσμια κοινότητα έχει την απάντηση του εμβολίου, δεν πρέπει να ξαναπάμε σε οριζόντια lockdown.

Το εξαιρετικά σημαντικό βέβαια είναι ότι έχοντας ξεπεράσει συνολικά τους 17.600.000 εμβολιασμούς, περισσότεροι από 7.070.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού, πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι 69,1%.

Θυμίζω δε ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης 160.000 συμπολίτες μας ενώ στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στα σπίτια σε 47.100 συμπολίτες μας.

Παράλληλα, διαψεύδοντας όλους όσοι μιλούσαν για καθυστέρηση στην προμήθεια φαρμάκων, η Κυβέρνηση - παράλληλα με τους εμβολιασμούς - προχωράει και στην εξασφάλιση των θεραπειών που άρχισε ήδη να προσφέρει η επιστήμη πάντα με στόχο την παροχή ταχύτατης, ολοκληρωμένης, ισχυρής και απόλυτα ασφαλούς προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Πολύ κουβέντα γίνεται και για τη λειτουργία των σχολείων. Τι λέτε επ’ αυτού;

Από την πρώτη στιγμή η βούληση της Κυβέρνησης, η οποία συντάσσεται με αυτή του συνόλου των επιστημόνων, είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Η διατήρηση εξάλλου της λειτουργίας των σχολείων αποτελεί κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποτελεί την κοινή πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες σήμερα.

Προς αυτή την κατεύθυνση το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε τους προηγούμενους τέσσερις μήνες και αποδείχθηκε εξαιρετικά λειτουργικό – παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν το αντίθετο – επικαιροποιήθηκε ήδη προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης «Όμικρον».

Πρωτόκολλο που όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες θα συνεχίσει να παραμένει απόλυτα λειτουργικό, μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων διασφαλίζοντας την απαραίτητη για τα παιδιά μας δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τόσο τη δική τους και των οικογενειών τους όσο και των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα σχολεία.

Πως σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και καιρό ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές;

Μιλάμε για τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ ζητάει εκλογές τώρα εν μέσω πανδημίας, πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε την αναβολή του Συνεδρίου του λόγω της ίδιας πανδημίας;

Μιλάμε για τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που μόλις διαπίστωσε ότι η αλλαγή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες στον κ. Τσίπρα ζήτησε εναγωνίως εκλογές για να σταματήσει τη δική του κατρακύλα;

Μιλάμε για τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που δια του αρχηγού του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή ζήτησε να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται του κ. Τσίπρα στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών από τους πολίτες με πάνω από 20 μονάδες, και να πάμε σε εκλογές;

Γίνεται πλέον κατανοητό από τον καθένα ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι τελείως ανεύθυνη αλλά είναι και επικίνδυνη εν καιρώ παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Είναι στάση μίας παράταξης που όχι μόνο βάζει τα μικροκομματικά της συμφέροντα πάνω από την υγεία των πολιτών και πάνω από το εθνικό συμφέρον αλλά που επιπροσθέτως καταδεικνύει και μία παροιμιώδη άγνοια για βασικά άρθρα του Συντάγματος της Ελλάδας, το οποίο ορίζει ότι η παραίτηση ενός πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτοδικαίως και παραίτηση της κυβέρνησης, ούτε προκαλεί διάλυση της Βουλής, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές.

Στο κάτω κάτω της γραφής αν τόσο πολύ εμπιστεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ της φαντασιώσεις του και θεωρεί ότι η Κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, ας καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή και ας διαπιστώσει εκεί «πόσα απίδια βάζει ο σάκος».

Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022; Και ποια πρέπει να είναι η Νο 1 προτεραιότητα για την κυβέρνηση στην πορεία μέχρι τις προσεχείς εκλογές;

Είμαι αισιόδοξος, γιατί τα νούμερα και οι αριθμοί αλλά και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν να είμαι. Γιατί η χώρα μας, είναι πλέον πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απορρόφηση ΕΣΠΑ, γιατί σημείωσε 13,4% ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2021 και 9,4% ανάπτυξη το 9μηνο του 2021, γιατί έχει 27,9% αύξηση εξαγωγών, γιατί είδε πτώση της ανεργίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο 13%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, χάρη και στα εξαιρετικά επιτυχημένα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης που διαφύλαξαν αλλά και περαιτέρω αύξησαν τις θέσεις εργασίας σε καιρό πανδημίας.

Είμαι επιπλέον αισιόδοξος γιατί η χώρα μας σημείωσε 7,2% αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος στο 1ο εξάμηνο του 2021, γιατί οι πίνακες των επενδυτικών σχεδίων δείχνουν επενδύσεις-ρεκόρ το 2022, γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας εκτιμάται στο 4,5% του Α.Ε.Π. για το 2022, σημαντικά αναθεωρημένος προς τα πάνω σε σχέση με αυτόν που αρχικά προβλεπόταν.

Και είμαι επίσης αισιόδοξος γιατί η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από το ΔΝΤ μετά και την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς αυτό, όχι ασφαλώς από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δήθεν θα το έδιωχνε με νταούλια και μάχες στα μαρμαρένια αλώνια, αλλά τελικά από τον Πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς φανφάρες μία Τρίτη απόγευμα στο γραφείο του.

Όσον αφορά τώρα την Νο 1 προτεραιότητα της Κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, θεωρώ ότι πρέπει να είναι τόσο η συνέχιση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διπλής κρίσης – της υγειονομικής και της ενεργειακής όσο και η εκτίναξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μέσω της πιστής εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων, της υλοποίησης των έργων και της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αλλάξει οριστικά τη μορφή της χώρας στο μέλλον.

Με την ευκαιρία: πότε βλέπετε εκλογές;

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, όπως αλλεπάλληλες φορές έχει διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο βασικός λόγος εξάλλου που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί - εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια.

Είστε μέλος της Εξεταστικής της Βουλής για τις δημοσκοπήσεις. Ποιος είναι μέχρι στιγμής ο δικός σας απολογισμός;

Αρχικά πρέπει να σημειώσω ότι ολόκληρο το αφήγημα πάνω στο οποίο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ, κατέρρευσε με πάταγο καθώς από τους 17 συνολικά μάρτυρες που κατέθεσαν στην Επιτροπή και από τα 15.000 περίπου έγγραφα που κατατέθηκαν σε αυτή, προέκυψαν πανηγυρικά τόσο η διάφανη και απολύτως σύμφωνη με τους νόμους καμπάνια ενημέρωσης της Κυβέρνησης για την COVID – 19 και τα εμβόλια όσο και η σωστή λειτουργία των εταιριών δημοσκόπησης.

Μένει έτσι βαριά εκτεθειμένος ο ίδιος κ. Τσίπρας που αποφάσισε να αιτηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς να μάθει από το πάθημά του στις ευρωεκλογές του 2019, όταν πριν από αυτές κατηγορούσε τις εταιρίες δημοσκοπήσεων για τα χαμηλά ποσοστά που του δίνανε και αμέσως μετά ζητούσε μέσω SMS συγνώμη από αυτές για την άδικη κριτική του.

Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που όποτε στριμώχνεται πολιτικά από την πραγματικότητα ανακαλύπτει ”στημένες” δημοσκοπήσεις και δήθεν σκάνδαλα για να καλύψει την απόλυτη πενία της πολιτικής του.

Είναι ένας Τσίπρας που άγεται και φέρεται από τα fake news που ο κύκλος του δημιουργεί και που φοράει τον μανδύα του τιμητή, ξεχνώντας ότι επί των ημερών της διακυβέρνησής του, επιχειρήθηκε μία πρωτοφανής απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εταιρίες «φαντάσματα» όπως οι εταιρίες VOX POP και Bridging Europe που εμφανίστηκαν σε μία νύχτα και έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους, ανακοινώνοντας δημοσκοπικά δήθεν ντέρμπι στις εκλογές του 2019 και εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την τριπλή εκλογική πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Μια σημαντική παράμετρος της πανδημίας είναι ότι έχει φρενάρει σε σημαντικό βαθμό την πορεία των κυβερνητικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα. Είστε ευχαριστημένος από τις κυβερνητικές επιδόσεις στον τομέα αυτό;

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Δεν μπορώ όμως να μην υπογραμμίζω και να μη χειροκροτώ το καλό. Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία, σε βάθος χρόνου, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας στη ΔΕΘ.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω την αναβάθμιση του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που θα ενισχύσει εντυπωσιακά τις ταξιδιωτικές υποδομές της χώρας. Ούτε μπορώ να προσπεράσω το γεγονός ότι προχωρούν κρίσιμα έργα για τα οποία η Κυβέρνησή μας είχε δεσμευθεί όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 που θα συνδέσει τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα, με τη Δυτική Μακεδονία αλλά και το Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023.

Οι επενδύσεις βέβαια και τα έργα που μεταλλάσσουν τη Βόρεια Ελλάδα σε κόμβο ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας, βελτίωσης, αναβάθμισης και εκμετάλλευσης υποδομών σε στρατηγικούς τομείς πρέπει και να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

Ως Βουλευτής Ημαθίας, ενός νομού που αποτελεί οχηματαγωγό της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας και σημαντικό οδικό κόμβο με ιδιαίτερα επιβαρυμένο όγκο διελεύσεων φορτηγών για τις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού, ευελπιστώ να δω σύντομα να ολοκληρώνεται ο Οδικός Άξονας Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ένα μεγάλο οδικό έργο εθνικής εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Δήμων και των Νομών Ημαθίας και Πέλλας.

Επιπροσθέτως, ευελπιστώ σε επόμενο στάδιο να υλοποιηθεί το έργο της επέκτασης του προαστιακού σιδηρόδρομου προς Αλεξάνδρεια-Βέροια-Νάουσα-Έδεσσα και ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από την Ημαθία και εξυπηρετεί νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Με στόχο όχι μόνο να διευκολυνθούν σημαντικά οι μετακινήσεις πολιτών και εργαζομένων αλλά και να υπάρξει συνολική αξιοποίηση του εύφορου κάμπου της Ημαθίας-Πέλλας-Θεσσαλονίκης, της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των απεριόριστων δυνατοτήτων και προοπτικών ανάπτυξης που διαθέτει.

*Ολόκληρη η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022

×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies