Παιχνίδια θανάτου από το διαδίκτυο στα σχολεία: Μαθητές κρατούν την ανάσα τους μέχρι λιποθυμίας
Ανησυχία έχει σκορπίσει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς, μια επικίνδυνη δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται μαθητές κρατώντας την ανάσα τους μέχρι λιποθυμίας.
Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» μέσα στις κοινωνικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο και σήμερα φαίνεται πως έχει φτάσει μέχρι και τα προαύλια των σχολείων.
Οι αρμόδιοι με τους οποίους συνομίλησε το CNN Greece με αφορμή ένα νέο περιστατικό ασφυκτικής δοκιμασίας που σημειώθηκε σε γυμνάσιο της Αθήνας στις αρχές Οκτωβρίου, κρούουν καμπανάκι κινδύνου. Όπως προειδοποιούν παρόμοιες πρακτικές μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία, καρδιακές ανακοπές, εγκεφαλικές βλάβες έως και τον θάνατο.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επισήμως μόλις πέντε περιστατικά μέσα σε ένα χρόνο από αυτό το «παιχνίδι θανάτου» όπως το χαρακτηρίζει ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης στον οποίο απευθύνθηκε το CNN Greece.
Από την πλευρά της η ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα πρέπει να συμβουλέψουν τα παιδιά τους αλλά και τους λόγους για τους οποίους ένας έφηβος ωθείται να πάρει μέρος σε αυτά τα «challenges».
Η επιστολή της διευθύντριας γυμνασίου
Η επικίνδυνη αυτή τάση ονομάζεται Black Out Challenge ή αλλιώς «Πρόκληση Συσκότισης» και αναδύθηκε από το TikTok. Σύμφωνα με αυτή, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να δέσουν ένα μακρύ καλώδιο ή ένα κορδόνι στον λαιμό τους, και προκαλώντας ασφυξία να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια θα έπρεπε να βιντεοσκοπήσουν τη στιγμή ευφορίας που νιώθουν καθώς οι αισθήσεις τους επανέρχονται σταδιακά.
«Μαθητές την ώρα των διαλειμμάτων κρατούν μέχρι λιποθυμίας την αναπνοή τους» προειδοποιούσε η διεύθυνση γυμνασίου της Αθήνας σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους γονείς, προτρέποντάς τους να συζητήσουν με τα παιδιά τους για αυτή την επικίνδυνη πρακτική. Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι στη διάθεση του CNN Greece.
«Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες, σήμερα Πέμπτη 5-10-2023 κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, κάποια παιδιά, να προβαίνουν στην κίνηση του να κρατούν την αναπνοή τους μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους (λιποθυμία). Λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου που αποτελεί και τάση μίμησης μέσω του κοινωνικού διαδικτυακού ιστότοπου TIK TOK, σας εφιστούμε την προσοχή και σας παροτρύνουμε να συζητήσετε σχετικά με τα παιδιά σας, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικίνδυνοι πειραματισμοί και για την υγεία τους συνέπειες, εντός και εκτός σχολείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ