Πόλεμος Ουκρανία: Δυτικοί φόβοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει θερμοβαρικά όπλα
Οι δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εξαπολύσει καταστροφικές θερμοβαρικές βόμβες στην Ουκρανία εάν εντέλει ουκρανοί στρατιώτες αντισταθούν και επιβραδύνουν τα ρωσικά στρατεύματα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Δυτικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το ethnos.gr ενημέρωσαν την Παρασκευή για τη σοβαρή ανησυχία τους ότι ο κ. Πούτιν θα διατάξει την ανάπτυξη θερμοβαρικών όπλων, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν πόλεις σε ερείπια και θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, μεταδίδει η Telegraph, δίχως ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές της.
Οι θερμοβαρικές βόμβες περιέχουν ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα καυσίμων και χημικών και εκπέμπουν υπερηχητικά κύματα έκρηξης που μπορούν να διαλύσουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χρήση τους θα προκαλούσε "αδιάκριτη βία".
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν βλέπουμε τη χρήση αυτών των συγκεκριμένων όπλων. Αλλά ο φόβος μου θα ήταν ότι αν δεν ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους, θα κάνουν αδιάκριτη χρήση βίας και δεν τηρούν τις ίδιες αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας που τηρούν οι δυτικές δυνάμεις», είπε ο αξιωματούχος.
Μια θερμοβαρική βόμβα χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσει έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας, καθιστώντας την πιο θανατηφόρα από ένα συμβατικό όπλο.
Πώς λειτουργούν τα θερμοβαρικά όπλα
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.
Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.