Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι σταματούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα οριστεί η σχετική διαδικασία σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκτάκτως τον λόγο στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης (27/01), και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
«Δεν πάει άλλο» τόνισε και είπε πως ακόμη και σήμερα πολίτες μένουν χωρίς ρεύμα, ο αριθμός των νεκρών της πανδημίας είναι πάνω από 100 καθημερινά τις τελευταίες μέρες ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την ακρίβεια. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους, κατέθεσε πρόταση μομφής.
«Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με συγγνώμες. Να φύγετε γιατί κοστίζετε σε χρήμα ζωές, ανασφάλεια, φόβο. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, την κοινωνία. Δεν αξίζει τόση παρακμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις απαντήσεις τις επόμενες ημέρες κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε την πρόταση μομφής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και εξήγησε: «Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη... Η πεποίθηση μου και η πεποίθησή της πλειονότητας των πολιτών είναι ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό…Ήλθε η ώρα να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης για να ανασάνει ο τόπος...Γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες και δημοσκοπήσεις της χαράς. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και στην κοινωνία τόση παρακμή». Ακολούθως είπε ότι αποφάσισε να «να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση…Ήλθε η ώρα να φύγετε γιατί στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πλευρά της δημοκρατίας και της προόδου να δώσουν την μάχη μαζί μας για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ακόμη στη κυβέρνηση γιατί όπως ανέφερε «μία εδώ και πολλές μέρες αναμενόμενη κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αφήνοντας χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Έθαψε ο χιονιάς τις ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση και την δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πανδημία: «Κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Χωρίς οι καταπονημένοι άνθρωποι του συστήματος υγείας να μπορούν να τους βοηθήσουν όπως θα έπρεπε. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 23.000 ανθρώπους. Η χώρα μας είναι στην χειρότερη θέση στην ΕΕ, και αυτό είναι ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».
Ακολούθως επέρριψε ευθύνες για την ακρίβεια λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύει στο κράτος και η κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν…Αντίθετα διευκολύνουν την κερδοσκοπία και δεν παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και χωρίς να δείχνουν καν ότι κατανοούν το πρόβλημα. Και μας λένε ότι οι πολίτες όταν τους συναντάνε δεν τους απαγγέλλουν στοιχάκια αλλά τους ζητάνε σέλφι».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για «φθορά και διαφθορά του επιτελικού κράτους και υποβάθμιση της δημοκρατίας» και την υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οδηγούμαστε σε ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής». Γενικεύοντας υποστήριξε: «Η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές, στην πανδημία, στον χιονιά, παράγει φαινόμενα κρατικής καταστολής και δίωξης όσων έχουν άλλη άποψη. Αυτό προσβάλει την δημοκρατία με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις…Τίποτε θετικό και καλό δεν μπορεί η πλειοψηφία να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό. Οδηγούνται σε νέες τραγωδίες, δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα και τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. Τα αντιμετωπίζουν με υποκριτικές συγγνώμες για να προστατεύσουν την εικόνα του πρωθυπουργού τους...».