Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στέλιος Πέτσας: “Σε ένα κράτος ισονομίας δεν χωρούν πολίτες δύο ταχυτήτων”

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 12:40
Στέλιος Πέτσας: “Σε ένα κράτος ισονομίας δεν χωρούν πολίτες δύο ταχυτήτων”

«Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι, το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται και δίνεται σε δημόσια διαβούλευση η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου που ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες ανήκει αποκλειστικά στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Υπογράμμισε, δε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται αρωγός στο έργο των δήμων και εξετάζει, άμεσα, κάθε σχετικό αίτημά τους.

Ειδικά για τον δήμο Ασπρόπυργο, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά της περιοχής, ενώ -όπως είπε- συζητείται παράλληλα και η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά/ Κέντρου Κοινότητας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών. «Το θέμα της μετεγκατάστασης δεν είναι ένα ζήτημα απλό», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έφερε το παράδειγμα περιπτώσεων, όπου και οι υποδομές αλλά και η χρηματοδότηση υπήρχαν, ωστόσο η μετεγκατάσταση του πληθυσμού πήρε αρκετά χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη.

«Στους Ρομά όπως σε όλες τις ομάδες πολιτών που χρήζουν προστασίας, προέχει η προστασία και η διατήρηση της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Σεβόμαστε όλους τους πολίτες και προσπαθούμε με έργα και όχι με λόγια, να τους βοηθήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέπουμε τις περιπτώσεις καταπάτησης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, με αυθαίρετα κτίσματα, από οποιαδήποτε ομάδα πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ενεργοποιούνται οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Η ισονομία είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των μέτρων πρόληψης απέναντι στην Covid-19, αλλά και στην έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 237,1 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί, έως σήμερα, στους δήμους για τη στήριξη και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Προανήγγειλε, δε, την ενεργοποίηση περισσότερων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι Ρομά. «Η επιτάχυνση και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και αυτού του πληθυσμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 102 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την τραγική εκείνη ημέρα.

 

 Ακολουθεί η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Χρήστου Κατσώτη.

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Κατσώτη για την ερώτηση.

Επειδή με ρωτήσατε για το ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης στο θέμα των Ρομά και ποιες ενέργειες θα ακολουθήσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής των Ρομά στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου, θα σταθώ σε δύο σημεία.

Καταρχάς, για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίες. Στους Ρομά όπως σε όλες τις ομάδες πολιτών που χρήζουν προστασίας, προέχει η προστασία και η διατήρηση της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Σεβόμαστε όλους τους πολίτες και προσπαθούμε με έργα και όχι με λόγια, να τους βοηθήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή τους.

Υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μέριμνα της Πολιτείας για όλους τους ανθρώπους, όλους τους συμπολίτες μας, για αυτούς που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν, για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Και αυτό πράττουμε με τις ενέργειές μας, καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρω ότι σύντομα ολοκληρώνεται και πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά με περίοδο αναφοράς τα έτη 2021-2030, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου για την Ένταξη, την Ισότητα και τη Συμμετοχή των Ρομά και τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης της 12ης Μαρτίου 2021.

Όμως, σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορούμε από τη μία πλευρά να στηρίζουμε την ισότητα και από την άλλη να παραβλέπουμε τις περιπτώσεις καταπάτησης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με αυθαίρετα κτίσματα από οποιαδήποτε ομάδα πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ενεργοποιούνται οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Η ισονομία είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση κάθε πολίτη. Η φυλετική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό χρήζον προστασίας δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των υπολοίπων. Η Προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος καθώς και η ίση μεταχείριση όλων των συμπολιτών μας λειτουργούν αμφίδρομα.

Δεύτερον, θέλω να διευκρινίσω ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (νόμος 3463/2006),  ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες στην περιοχή αρμοδιότητάς του, ανήκει αποκλειστικά στον εκάστοτε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο εκάστοτε Δήμος ως φορέας υλοποίησης, υποβάλλει σχετικό αίτημα με τα δικαιολογητικά που απαιτεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (του νόμου 4483/2017) στην αρμόδια Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζω ότι ο Δήμος Ασπροπύργου είναι σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά της περιοχής, ενώ παράλληλα συζητείται η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά / Κέντρου Κοινότητας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά, τα θέματα λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών και των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Ασπροπύργου καθώς και των σχολικών μονάδων που φοιτούν Ρομά, τα οποία θίγετε στην ερώτησή σας, καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής, σχετικό απαντητικό έγγραφο του Δήμου Ασπροπύργου, ως αρμόδιου φορέα για την εύρεση κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων εντός των διοικητικών του ορίων, στο οποίο αποτυπώνονται οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που έχει αναλάβει. 

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί αρωγός σε αυτό το έργο του Δήμου και θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημά του, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος. Σκοπός μας είναι, περισσότερο τώρα από ποτέ, στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού να δράσουμε στοχευμένα, κάθε φορέας σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, για να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά. Είμαι βέβαιος πως ο Δήμος Ασπροπύργου όλο αυτό το διάστημα εργάζεται προς αυτό το σκοπό και θα συνεχίσει να το κάνει, σε στενή και συστηματική συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων και όταν ζητηθεί η συμβολή μας αυτή θα παρασχεθεί άμεσα.

Γιατί, όπως προανέφερα, σε ένα κράτος ισονομίας δε χωρούν να διαβιώνουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Όσον αφορά, τώρα, το θέμα της μετεγκατάστασης το οποίο θίξατε, επαναλαμβάνω κ. Κατσώτη, ότι δεν είναι απλό ζήτημα. Αφορά πάρα πολλούς, οι οποίοι είναι συμμέτοχοι στο πρόβλημα. Αφορά ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δει να καταπατάται η ιδιωτική τους περιουσία. Αφορά δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις που ενδεχομένως να έχουν, επίσης, καταπατηθεί. Αφορά τους ίδιους τους Ρομά, που μπορεί να μην επιθυμούν να μετεγκατασταθούν, εκεί όπου τους προτείνεται και έχουμε πολλά παραδείγματα στη χώρα, όπου και οι υποδομές και η χρηματοδότηση υπήρχαν, αλλά η μετεγκατάσταση πήρε χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούριο. Δείτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του Χαλανδρίου, μία περιοχή δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό.

Τι κάνουμε εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα; Η λίστα με τις δράσεις του δήμου Ασπροπύργου είναι πολύ αναλυτική και δείχνει ότι έχουν αναληφθεί αρκετές πρωτοβουλίες, προκειμένου και ο δήμος να συμβάλλει στην ανακούφιση αυτών των πολιτών, στην εκπαίδευση των παιδιών τους και σε όλα τα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία. Ιδίως για το τελευταίο ζήτημα, και πέρυσι και εφέτος, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει -έως σήμερα- έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους, ύψους 237,1 εκατ. ευρώ και θα δώσουμε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, το επόμενο διάστημα, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν αφενός να ισοσκελίζουν τα μειωμένα τους έσοδα και αφετέρου να ανταπεξέρχονται στις αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία για να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Τα ποσά αυτά, βεβαίως, αφορούν και τον δήμο Ασπροπύργου.

Με αυτή την αναφορά, έρχομαι να πω ότι, ήδη, είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους, προκειμένου να σχεδιάσουμε καλύτερα το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι και οι Ρομά. Προσωπικά, επισκέφθηκα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περιοχές στις οποίες διαβιούν Ρομά, τόσο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όσο και στη Θεσσαλία. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί η επιτάχυνση και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αυτού του πληθυσμού και υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα από αυτά είναι, φυσικά, η ενεργοποίηση περισσότερων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα. Αυτές τις κινητές μονάδες θα τις δείτε να πολλαπλασιάζονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα ήθελα να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, μην δεχόμενος το σχόλιο του βουλευτή ότι υπάρχει κάποιος δήμος στη χώρα με ρατσιστική διάθεση. Σας ευχαριστώ».

×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies