Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μήττα Χρήστο
Η δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στον νομό μας, αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά στις προτεραιότητες της βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανακίνησης του θέματος από την πλευρά της, η βουλευτής επισκέφτηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας κ. Χρήστο Μήττα. Η κα Καρασαρλίδου επεσήμανε κατά τη συνάντηση, πως ο νομός Ημαθίας διαθέτει αξιόλογες δομές για τα άτομα με αναπηρία οι οποίες προέρχονται από ιδιωτική πρωτοβουλία και φυσικά δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού, ενώ σε όλο τον νομό δεν υπάρχει καμία ΣΥΔ. Κατέθεσε, λοιπόν, ενώπιον του κ. Μήττα το επιτακτικό αίτημα όλων των φορέων του νομού με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή, αλλά και των οικογενειών που έχουν άτομα με αναπηρία, για δημιουργία ΣΥΔ και στους τρεις δήμους του νομού μας δεσμεύοντας χρήματα για υποδομές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Μήττας δήλωσε πως το θέμα της φροντίδας των ατόμων με αναπηρία απασχολεί έντονα την Περιφέρεια αλλά και τον ίδιο και θα φροντίσει να συμπεριληφθεί στα προγράμματα προς έγκριση από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο. Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Μήττας δεσμεύτηκε προσωπικά πως θα προωθήσει το ζήτημα και θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την υλοποίησή του.
Κατά το προηγούμενο διάστημα η κα Καρασαρλίδου είχε συναντήσεις για το ίδιο θέμα, τόσο με τους τρεις δημάρχους των πόλεων του νομού μας όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, με τους οποίους υπήρχε συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας ΣΥΔ στην Ημαθία και διάθεση να συμβάλλει ο καθένας από την πλευρά του με όποια μέσα διαθέτει.
Η διαβεβαίωση του κ. Μήττα ότι θα προωθήσει το θέμα, επαναφέρει την ανάγκη να ενισχυθεί αυτή η συναντίληψη και η συνεργασία, τόσο των Φορέων- Συλλόγων που το αίτημα για δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι πρωταρχικό γι’ αυτούς, όσο και της Αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο νομού και Δήμων, ώστε να προχωρήσει και να υποστηριχθεί η κάλυψη αυτής της ιδιαίτερης ανάγκης.
Η συστράτευση όλων αποτελεί μονόδρομο, εκτιμάει η κα Καρασαρλίδου, καλώντας όλους να στηρίξουν από κοινού τη δημιουργία μιας ΣΥΔ, με στόχο να ακολουθήσουν κι άλλες, σε κάθε δήμο του νομού μας , ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με την αγωνία της τύχης των παιδιών τους, όταν αυτοί δεν θα μπορούν να τα φροντίζουν.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ΚΥΑ για τις νέες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΣΥΔ, η οποία επέκτεινε τη δυνατότητα φιλοξενίας σ’ αυτές και σε άτομα με αναπηρία κάθε είδους και όχι μόνο νοητική, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Επίσης, η απόφαση αυτή ήταν εναρμονισμένη με τις πιο σύγχρονες διεθνώς απόψεις για τη λειτουργία των δομών αυτών και την αποϊδρυματοποίηση των διαβιούντων σ’ αυτές, ορίζοντας τη δημιουργία νέων ΣΥΔ εντός του αστικού ιστού με χωρητικότητα 6-8 άτομα.
Με βάση αυτό το πλαίσιο είχε εγκριθεί από το ΕΣΠΑ με 52 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της δημιουργίας 160 νέων ΣΥΔ σε 13 Περιφέρειες της χώρας, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε τις διαδικασίες.