Τάσος Μπαρτζώκας: «Να μην πληρώσουν οι επιχειρηματίες το μάρμαρο της πανδημικής κρίσης»
Για τον τρόπο διαχείρισης τόσο της πανδημικής όσο και της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος μίλησε στην εφημερίδα Karfitsa ο βουλευτής της ΝΔ στο Νόμο Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζωκας, επισημαίνοντας πως «Μέσα στη Συμφωνία Αλήθειας που έχουμε συνάψει με τους πολίτες, ως Νέα Δημοκρατία, εμπεριέχεται και η υπόσχεση στους επιχειρηματίες μας ότι δεν θα «πληρώσουν το μάρμαρο» όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια της μνημονιακής κρίσης. Υπό αυτή την άποψη, τα μέτρα στήριξης οφείλουμε να τα επανεξετάζουμε διαρκώς και να τα προσαρμόζουμε στο βασικό στόχο, δηλαδή στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης και την στήριξη της εργασίας». O κ. Μπαρτζώκας παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφει ο Νόμος ενώ εξήγησε και πιο είναι το στοίχημα για την επόμενη ημέρα για την Ημαθία
Κύριε Μπαρτζώκα το 2019 εκλέγεστε για πρώτη φορά Bουλευτής Ημαθίας. Από τότε μέχρι σήμερα η χώρα έχει έρθει αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κρίσεις. Είσαστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που ανταποκριθήκατε;
Στις κρίσεις, κατά την άποψη μου, είναι λάθος να γίνεται λόγος για ικανοποίηση στον τρόπο χειρισμού, ιδίως όταν εξακολουθούν και υφίστανται. Ιδιαίτερα στο πεδίο της πανδημικής κρίσης, όπου εδώ και δύο χρόνια μετράμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το να εκφράζεις ικανοποίηση εμπεριέχει βεβαιότητα, την στιγμή που κρίσεις και βεβαιότητες δεν πάνε μαζί.
Αυτό που έχει σημασία είναι να εστιάζουμε στο επιχειρησιακό κομμάτι αντιμετώπισης των κρίσεων και, μάλιστα σε ενεστώτα χρόνο. Δηλαδή στις «πράξεις» και στο «σήμερα». Ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι αστοχίες, να βελτιώνονται τα μέτρα πρόληψης και ανακούφισης της κοινωνίας και να μετριάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι δυσμενείς συνέπειες τους.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε κρίση όπως η υγειονομική, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις χρόνιες ανεπάρκειες, τις θεσμικές ανωμαλίες και τα δομικά προβλήματα του κράτους. Και υπό αυτή την οπτική, μαζί με τα προβλήματα αναδεικνύονται και όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για διορθώσεις. Παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να γίνει δυνατότερο και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες, παρεμβάσεις στην οικονομία για να έχεις μεγαλύτερη ετοιμότητα στο απρόβλεπτο- με άλλα λόγια οι κρίσεις είναι και ευκαιρίες για να κάνεις τα εμπόδια «εφόδια» για το αύριο.
Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στο Νομό σας, και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σας ανησυχεί η κατάσταση;
Φυσικά και είμαι ανήσυχος, ιδίως ενόψει της νέας μεταδοτικότερης μετάλλαξης, ακόμα και αν φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.
Όπως λέω πάντα, η μοναδική φωνή που πρέπει να ακούσουμε όλοι μας, είναι η φωνή της επιστήμης και των ειδικών. Αυτή είναι η φωνή με τα πιο πειστικά επιχειρήματα και είναι χρέος μας, όλων των θεσμικών παραγόντων, να την κάνουμε να ακούγεται δυνατά.
Υγειονομική ασφάλεια – οικονομία, μια εξίσωση δύσκολη την οποία καλείστε για ακόμα μια φορά να λύσετε καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από επιχειρηματίες και επαγγελματίες μετά και τους νέους περιορισμούς της κυβέρνησης που επιβλήθηκαν υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;
Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία και την αγανάκτηση των επιχειρηματιών, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια «έχουν βάλει πλάτη» σε όλη αυτή τη δοκιμασία. Και την αντιλαμβάνομαι όχι μόνο ως Βουλευτής. Η μητέρα μου είχε δική της επιχείρηση και γνωρίζω τις δυσκολίες, το άγχος και την αφοσίωση του επαγγελματία στην επιχείρησή του.
Μέσα από τις κοινοβουλευτικές και τις πολιτικές τοποθετήσεις μου έχω υποδείξει σωρεία παρεμβάσεων, πολλές από τις οποίες έχουν υιοθετηθεί για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, όπως πχ η μείωση προκαταβολής φόρου, η ενίσχυση της ρευστότητας.
Μέσα στη Συμφωνία Αλήθειας που έχουμε συνάψει με τους πολίτες, ως Νέα Δημοκρατία, εμπεριέχεται και η υπόσχεση στους επιχειρηματίες μας ότι δεν θα «πληρώσουν το μάρμαρο» της πανδημικής κρίσης, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια της μνημονιακής κρίσης. Υπό αυτή την άποψη, τα μέτρα στήριξης οφείλουμε να τα επανεξετάζουμε διαρκώς και να τα προσαρμόζουμε στο βασικό στόχο, δηλαδή στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης και την στήριξη της εργασίας.
Κύριε Μπαρτζώκα και το 2022 όπως όλα δείχνουν οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Ποια θεωρείτε βασικά προβλήματα της περιοχής σας και τι λύσεις προτείνετε;
Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τόπος μου συνδέεται με την αποτελεσματική αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.
Μέχρι σήμερα η Ημαθία δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική της και αυτό αποτυπώνεται σε όρους χαμηλότερου εισοδήματος των πολιτών της.
Ο πρωτογενής τομέας, που είναι και το δυνατό χαρτί της Ημαθίας, αντιμετωπίζει θεσμικά προβλήματα που σχετίζονται με το βασικό ασφαλιστικό φορέα της αγροτικής καλλιέργειας, τον ΕΛΓΑ, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε αγροτικές υποδομές, όπως τα αρδευτικά έργα.
Την ίδια στιγμή στην Ημαθία υπάρχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, με διεθνή ακτινοβολία και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο δεν έχουμε πλήρως αξιοποιήσει τουριστικά. Όποιος έχει επισκεφτεί τη Βεργίνα ή τις περιοχές πέριξ του Σελίου για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται το κάλλος και την ιστορία της Ημαθίας.
Μιλώντας για τον εαυτό μου, επιδιώκω πάντα να κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου, για να αποκτήσει ο τόπος μου και οι άνθρωποί του, τη θέση που τους αξίζει σε μια Ελλάδα που ακμάζει και προοδεύει. Και εν όψει της Ελλάδας 2.0, αυτής της νέας, καλύτερης πραγματικότητας και καθημερινότητας που επιδιώκουμε για όλους τους Έλληνες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα παλέψω σκληρά για να περάσει και η Ημαθία στην εποχή 2.0.
Η Ημαθία στο πέρασμα των ετών δεν έχει λάβει τη θέση που της αξίζει στον χάρτη με τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Μπορεί να αλλάξει αυτό, και εάν ναι πώς ;
Φυσικά και μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια μαγική ή εύκολη συνταγή επιτυχίας. Χρειάζεται όραμα, συνέργειες και θεσμικά εργαλεία. Ήδη έχουν γίνει βήματα σε θεσμικό επίπεδο, με πρόσφατο τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Επιμένω ιδιαίτερα στο κομμάτι της συνεργασίας και των συνεργειών διότι πιστεύω ότι η δύναμη βρίσκεται στο «μαζί». Από την πλευρά μου έχω διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να συστρατευτούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα κοινό στόχο και να δεσμευτούμε απέναντι στους Ημαθιώτες πολίτες για την υλοποίησή του. Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι οι προτάσεις μου έχουν γίνει αποδεκτές με ενθουσιασμό.
Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa